Canionul Marvili din Georgia – turistic și neturistic

  • Postat în Life
  • la 30-11-2022 13:39
  • 270 vizualizări
Canionul Marvili din Georgia – turistic și neturistic
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol vom aborda Martvili Canyon sau Canionul Martvili din Georgia. Vom vizita canionul Martvili în varianta turistică, adică partea inferioară care se parcurge pe jos și partea superioara care se parcurge cu barca. Apoi, vedea Canionul Gachedili, care este puțin mai sus pe același râu, în satul cu același nume. Tot in zona Canionului Martvili, vom explora obiective turistice secundare: Canionul Balda, Cascada Kaghu și Cascada Abhesi. În încheiere vom discuta despre o Supra (masă tradițională georgiană), la care am fost invitat, de către un prieten, procesator de vinuri și bere, în crama Otias Ezo.

canionul martvili georgia

1. Canionul Martvili, obiectiv important din Georgia – partea turistică

 Martvili Canyon sau Canionul Martvili este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Georgia. Când m-am documentat despre câteva atracții turistice, mi-am dat seama că aș putea să stau o noapte în zona Martvili și să găsesc cel puțin un loc de făcut baie în râu. Pare ceva banal, dar imediat ce am văzut niște fotografii cu stânci calcaroase și apă limpede pe net, am decis că trebuie sa îmi caut cazare pentru o noapte in zona Martvili.

Din comoditate și datorită prețului decent, am luat un taxi până la intrarea pe circuitul turistic de la Canionul Martvili. La fel ca și Canionul Okatse, perimetrul deschis pentru vizitare este închis cu gard. Se percepe o taxă de intrare, iar în interior, vizitatorii se pot plimba prin canion pe jos, cu caiacul pe o altă secțiune, sau pot face alte activități complementare.

canionul martvili georgia, obiectiv turistic, partea inferioara

Excursie cu barca prin Canionul Martvili

Inițial am cumpărat bilet doar pentru partea inferioară a canionului Martvili. Acolo te poți plimba pe malurile stâncoase ale acestuia, pe o carare betonată. De la câteva balcoane am admirat căderile de apă sau cascadele pe care le-a format râul, în timp ce și-a croit cursul prin canion. Canionul Martvili este destul de îngust, comparativ cu Okatse. Există câteva poduri metalice pe care se trece de pe o parte pe cealaltă a râului. În capătul inferior, de pe un ultim balcon, se pot vedea din pereți stâncoși care aproape își ating vârfurile.

circuit cu barca sau caiacul prin canionul martvili georgia, obiectiv turistic

Pentru că vizita nu a durat mult, am cumpărat și accesul la partea superioară a canionului Martvili, în amonte pe râu, acolo unde accesul se face cu caiacul. Caiacele sunt niște bărci gonflabile cu câte un cârmaci. Fiecare om primește câte o vâslă. Distanța parcursă e mică, de doar câteva sute de metri. Apa este liniștită, ca într-un lac, deci vâslitul nu reprezintă nici un efort. Din moment ce exista un angajat al parcului Martvili care ar fi trebuit să vâslească, personal am băgat vâsla în apă de 2 ori. Mi se părea ironic să plătești un tur cu caicaul și să contribui direct la încheierea cât mai rapidă a acestuia.

Canionul Gachedili – partea mai puțin turistică a zonei Martvili

Ieșind din partea turistică a Canionului Martvili, am pornit pe jos spre satul Gachedili, la 2 km mai sus de Martvili. Îmi făcusem rezervare la o pensiune, care e localizată chiar pe malul apei. Înainte de podul de la intrarea în sat, am coborât de la drum spre râu, pentru a vedea cum arată canionul Gachedili. Am fost cucerit imediat de limpezimea și culoarea albastră de azur a apei, in contrast cu bejul stăncilor canionului. În multe locuri nu apare denumirea Canionul Gachedili, dar haideți să îl denumim așa în continuare, ca să ne fie mai ușor. E vorba de același curs de apă care a format și Martvili Canyon, mai jos.

loc de scaldat in canionul gachedili, canionul martvili georgia,

Supra sau masa tradițională georgiană, la birtul satului din Gachedili

Am trecut podul, am intrat în sat și pentru că era cald și mă simțeam obosit, am dat buzna în primul și poate singurul birt din sat, pe stânga podului. Abia am apucat să comand cafeaua, că am și fost invitat de către niște localnici să stau cu ei la masă. Eram la o Supra – o petrecere, chermeză, masă sau ospăț, la care, în mod tradițional participau doar bărbații. Femeile asigurau doar funcțiuni complementare la Supra (ca fiecare bărbat sa aibă mâncare în farfurie și băutură în pahar).

cu localnicii la supra in birtul din sat gachedili, georgia

La Supra există o gazdă (tamada) care teoretic este cel care face cinste. Tamada este cel care inițiază toasturile, lumea închina, dar nu bea imediat. Alți invitați spun și ei câteva cuvinte, dacă doresc, iar apoi beau când simt că au punctat ceva important in toast. Cei care nu doresc să spună cuvinte pe tema începută de tamada, beau din pahar atunci când simt că e cazul.

Cu siguranță în trecut Supra avea și mai multe reguli.  Importanța Suprei în viața socială din Georgia este maximă, în special în zonele rurale. Mesele sunt pline cu diferite feluri de mâncare și băutură. Sunt multe ocazii cu care se organizează Supra: ocazii festive precum după culegerea strugurilor sau după deschiderea primului qvevri în anul următor, sau mai puțin fericite precum înmormântările.

Cazarea și locul de făcut baie din Canionul Gachedili, zona Martvili

După ce am mâncat bine și am băut 3 shot-uri jumătate, mi-am continuat drumul spre Canyon Cottage, locul unde aveam cazare în noaptea aceea. Camera era modestă, dar suficientă pentru mine și foarte curată, așa cum mă așteptam.

loc de facut baie in canionul gachedili, zona canionului martvili georgia,

M-am schimbat și am coborât din curtea pensiunii pe o cărare pe marginea stâncilor spre locul de făcut baie din Canionul Gachedili. Afară erau aproximativ 30 de grade Celsius și eram încălzit. Am găsit mai multe bazine naturale, cu apă care ajunge până la 5m adâncime în anumite locuri. Am avut mască de scufundări la mine. Asfel am făcut snorkeling mai bine de o oră, până am început să tremur de frig.

loc de baie in canionul gachedili, zona canion martvili georgia,

Așa de mult mi-a plăcut încât mi-am propus ca dacă ma voi mai întoarce în Georgia, voi sta în aceeași locație din Canionul Gachedili mai multe zile.

cariera de piatra in gachedili, zona canionului martvili georgia

Spre seară, după o plimbare prin sat și prin împrejurimi, am încercat câteva feluri de mâncăruri tradiționale georgiene tipicei zonei respective. Elarji este exact ca mămăliga balmoș din România, iar Kharcho e o supă cu carne de vită și nuci. Le-am legat laolată cu 2 pahare de vin Otskhanuri, din producția proprie a celor de la pensiune.

2. Canioane și locuri de făcut baie în zona Martvili

Canionul Balda, la 6km de Canionul Martvili

M-am trezit cu alarmă în dimineața următoare. Aveam intenția de a vizita canionul Balda și cascada Kaghu, inainte de ora 12. La ora 12 urma să fac check-out-ul de la Canyon Cottage din Gachedili.

Am pornit pe jos spre satul Balda. Nu e vorba de satul Balda din județul Mureș ci de satul cu același nume din Georgia. La capătul acestui sat începe canionul. Ajuns pe un pod, se puteau vedea pereții înguști ai acestuia, cu apă la fel de limpede ca în Canionul Gachedili. Ulterior am aflat ca accesul în acea porțiune se face de undeva din curtea cuiva din sat și e cam obligatoriu să te lași dus de către localnici cu barca. Pare o activitate copiată de la Canionul Martvili. Timpul oricum nu mi-a permis să ajung până la sursă, pentru a afla detaliile concrete, deci poate nici nu are așa importanță.

Cascada Kaghu

Revenind la podul de la capatul satului Balda, se urcă spre mănăstirea de pe partea stângă a drumului. Pe un drum pietruit se merge pe malul râului, până la un pod metalic. La scurt timp după ce am trecut acel pod, am ajuns la Cascada Kaghu. Kaghu este o cascadă calcaroasă care seamănă puțin cu cascadele de la Șipote sau cascada Bigăr din România.

cascada khaghu in canionul balda, zona martvili georgia

În împrejurimi sunt diferite mese cu scaune de lemn și corturi de unde se vinde mâncare și băutură. Probabil pentru că am ajuns așa devreme nu era nimeni acolo. E posibil totuși ca de la miezul zilei spre dupămasă să fie plin de lume. Altfel de ce ar fi fost atâtea mese?

O ultima baie in Canionul Gachedili

Am ajuns înapoi la pensiune și am făcut check-out-ul în timp util. Am avut astfel timp la dispoziție să fac din nou baie în Canionul Gachedili, pe care îl veți putea revedea și în al doilea film, într-o lumină mai puternică. Și de data asta am sta mai bine de o oră. Dacă mai aveam o noapte de cazare, acolo rămâneam toata ziua.

loc de scaldat si snorkeling in caionul gachedili, zona caionul martvili georgia

Cascada Abhesi și locul de scăldat

Răcorit și odihnit, am pornit spre Canionul Martvili, pentru a ajunge la cascada Abhesi. Cascada Abhesi nu e la fel de impresionantă ca și cascada Khaghu. În preajma cascadei este și locul de făcut baie. Nici acesta nu este superior canionului Gachedili.

loc de facut baie la cascada abhesi, langa canionul martvili georgia

Drumul înapoi spre Tskaltubo și Bazarul din Kutaisi

Am luat o ocazie până în satul Martvili, care e situat câțiva kilometri mai jos de canion. De acolo am luat marshrutka (echivalentul microbuzelor din țări foste membre URSS), până în Kutaisi. Înainte de a reveni în Tskaltubo, unde locuiam, am dat o tură prin Bazarul din Kutaisi, care de fapt e o piață destul de mare. Bazarul din Kutaisi cuprinde vreo 2-3 clădiri de tip mall și alte câteva clădiri pe un singur nivel.

Căutam niște magneți de frigider, ca să nu mă întorc în țară cu mâna goală. Nu am găsit și astfel mi-am pus speranțele în capitala Tblilisi, locul în care urma să îmi petrec jumătate din ziua următoare, înainte de a reveni în România. Dar despre Tbilisi, vom vorbi mai multe în articolul următor.

3. Supra georgiană sau masa tipica, în crama Otias Ezo

Seara am fost invitat la o masă georgiană (SUPRA), în Tskaltubo, unde stăteam la amicul meu. Am trecut înainte pe la Bazarul din Tskaltubo să luăm ceva dulce. Am mers pe jos până la casa gazdei, pe lângă parcul central din Tskaltubo. Casa este de fapt o crama (Otias Ezo) unde se pot face degustări de vinuri și bere. Urma să aflu mai târziu, aceeași locație este și Casa memorială a scriitorului georgian Otia Ioseliani. Scriitorul era bunicul celui care ne-a invitat la Supra. Și el, tot Otia se numeste.

Despre Supra am mai discutat mai sus, deci nu voi mai relua acele informații. În timpul acestei Supre, am încercat diverse sortimente de vin, toate foarte bune. Otia (cel tânăr) experimentează și producerea berii, astfel am degustat și 3 tipuri de bere făcute de el.

Băutură & mâncare georgiană la Supra

Dintre mâncărurile tradiționale care au fost pe masă: Mtsvadi (frigarui din carne de porc la grătar), Skhmeruli (fripturi de pui), Nigvziani Badrijani (vinete coapte cu sos din nuci), Hadjapuri (placintă cu branză), dovlecei murați și Khinkhali (niște pachețe umplute cu carne și fierte, ce se mănâncă cu mâna). Toate sortimentele de mâncare georgiană pe care le-am încercat au fost îndestulătoare și excelente la gust.

Înainte de plecare am urcat deasupra cramei, în încăperea dedicată scriitorului Otia Ioseliani. Camera era plină cu obiecte de decor primite sau acumulate în timpul vieții de către acesta. Puteți vedea câteva cadre din interior în film.

Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre zona canionului Martvili din Georgia, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!

Fotografiile din albumul: 2022.09.09-21 – Georgia

PlecatiDeparte youtube channel. Canalul Plecati Departe Youtube. Plecati Departe canal Youtube - travel vlog, experiente calatorie

Playlist filme GEORGIA

The post Canionul Marvili din Georgia – turistic și neturistic appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente