În acest articol vom discuta despre Mestia și Ushguli, din Regiunea Svaneti, Georgia. Regiunea Svaneti reprezintă o zonă muntoasă situată în nord-vestul Georgiei, în Muntii Cauzaz, până la granița cu Rusia. Locuitorii din Regiunea Svaneti se numesc Svani sau Svanetieni. Svanii sunt un grup etnic georgian. Sunt bilingvi, deci vorbesc georgiana si limba Svană, o limbă nescrisă, transmisă prin viu-grai.
Excursie de 2 zile în Regiunea Svaneti
Am rezervat un excursie de 2 zile în zona Svaneti, la o agenție de turism din Kutaisi. În prima zi, turul presupunea transportul din Kutaisi în Mestia și o vizită cu ghid a orașului. În a doua zi, aveam transfer spre Ushguli, un mic sat aflat mai adânc în munți, la altitudinea de 2200m, iar dupamasă întoarcerea în Kutaisi. Un astfel de tur costa 320Lari (544Lei).
Eu locuiam în Tskaltubo. Ca să fiu luat din, și adus înapoi în fata casei, am mai plătit suplimentar 60Lari (102Lei) deci, cu totul, fără cazare și mâncare, excursia m-a costat 380Lari (646Lei).Mi-am rezervat o cazare pe Booking, la o pensiune modestă din Mestia, dar foarte curată, cu 30Lari (51Lei) pe noapte.
Barajul Enguri și drumul spre Mestia
Un prim obiectiv pe care l-am vizitat a fot barajul Enguri (sau Inguri). Este situat chiar la intrarea în munții, în apropiere de orașul Jvari. La momentul finalizării construcției, în 1987, barajul Enguri a fost cel mai înalt baraj din lume, având 271,5 metri înaltime. Acum este pe locul 7.
Pe drum s-au complicat lucrurile. Marshruka sau microbuzul cu care mergeam, s-a stricat la jumătatea drumului. Împreună cu ceilalți turiști, a fost nevoie să ne organizăm și să luăm mașină la ocazie, pentru a ajunge în Mestia. A fost un motiv să cer o parte din bani înapoi, lucru pe care l-am soluționat în ziua următoare în Ushguli.
Drumul spre din Kutaisi spre Mestia durează între 4 și 6 ore, în funcție de mașină și de cât de aglomerat e drumul. Drumul spre Mestia e foarte dificil, cu zone în care este rupt și cu multe gropi. Peisajul compensează totuși toate problemele întâmpinate. Vă îndemn să vizionați filmul pentru a vedea concret cum a decurs și cum se văd Munții Caucaz de pe drum.
Orașul Mestia – capitala Regiunii Svaneti, Georgia
Orașul Mestia e capitala regiunii Svaneti, din Munții Caucaz. Întreaga regiune Svaneti e destul de izolată de restul Georgiei. Valea în care este situat orașul Mestia, e înconjurată de munți cu altitudini de peste peste 5000 de metri. Vârfurile munților sunt acoperite de zăpadă și prin anumite văi încă mai există ghețari permanenți. Pe o anumită porțiune de pe drum s-a putut vedea vârful Ushba (4710m), al 5-lea ca înălțime din Georgia. Văile sunt foarte largi și se pot observa etajele de vegetație. Orașul Mestia e situat la 1500 de metri altitudine.
În timpul pe care l-am avut la dispoziție, în avea dupămasă am făcut o plimbare prin oras. Deși e foarte mic are aeroport propriu, probabil datorită afluxului de turiști care vin în zonă. Am găsit baruri, cafenele și restaurante, care arată ca într-o stațiune montană din România. O bună parte dintre ele erau închise din timpul pandemiei.
Am urcat pe un deal din apropiere pentru a avea o panoramă mai bună asupra orașului. La coborâre am vizitat Muzeul Margiani, care este de fapt vechea casă cu turn ce aparține familiei, păstrată pentru vizitatori. Ca să fac vizita în casa Margiani, am plătit 10 Lari (17Lei).
Turnurile și etnia din Regiunea Svaneti
În regiunea Svaneti casele sunt construite din piatră. O parte dintre ele au și un turn, care fie făcea parte din casă, fie era construit adiacent casei. Aceste turnuri svanetiene erau folosite ca turnuri de apărare împotriva invadatorilor. O familie se putea retrage în turn, cu provizii (mâncare și animalele) pentru mai multe luni. Comunitățile erau mici și pentru invadatori nu reprezenta un avantaj strategic să mobilizeze trupe pentru a asedia un sat cu câteva familii, în timp ce erau atacați din satele vecine, de alți svani, care veneau în ajutorul celor asediați. Astfel, locuitorii din Svaneti au putut rezista secole întregi tentativelor de cucerire.
Turnurile din regiunea Svaneti fac parte din patrimoniul arhitectural UNESCO. Felul în care se văd comunitățile de Svani (sate mici și înghesuite), cu turnuri din piatră ce se ridică dintre case, este unic și foarte pitoresc.
Viața este, dar in trecut era și mai dificila în regiunea Svaneti. Problemele sau disputele dintre familii se rezolvau violent de cele mai multe ori. Dacă conflictul escalada, capii familiilor se luptau până la moarte. Câștigătorul obținea custodia familiei si bunurile celui decedat, trecând membrii familiei pe numele sau.
Drumul din Mestia în Ushguli
În a doua zi din circuitul regiunii Svaneti, am plecat devreme spre locul din care am fost preluat de microbuz. Urma să merg din Mestia în Ushguli, aproximativ 1,5-2 ore, pe o distanță de 46km. Microbuzele sau marshrutka folosite pentru transportul spre Ushguli sunt 4×4. Drumul este în construcție și pe lângă alunecările de teren, sunt multe porțiuni unde este betonată doar o singură bandă.
Prima oprire a fost într-un punct panoramic mai sus de Mestia, de unde am admirat vârful Ushba (4710m). Am avut foarte mare noroc cu vremea. Mi-am ales și organizat excursia în funcție de prognoza meteo, într-o fereastra de vreme bună. Din ziua următoare, urmau ploi pentru cel puțin o săptămână.
Satul Ushguli – localitatea situată la cea mai mare altitudine din Europa
Câteva ore mai târziu am ajuns în satul Ushguli. Acesta e așezat într-o vale alpină amplă, din care se poate vedea ghețarul și vârful Shkhara (5193m), cel mai înalt vârf din Georgia.
La 2200m, Ushguli este așezarea situată la cea mai mare altitudine din Europa. Ushguli și câteva comunități (sate) învecinate fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Casele sunt consturite din piatră și dintre ele se ridică turnurile de apărare tipice zonei Svaneti.
Am vizitat o mică biserică în partea cea mai înalta a satului. Am fost mai impresionat de priveliștea spre vârful Shkhara totuși, din afara incintei bisericii.
Ulițele din sat nu sunt amenajate, dar am văzut câteva mașini 4×4 care făceau aprovizionare sau erau folosite la excursii pentru turiști. Majoritatea locuitorilor stau în Ushguli tot timpul anului, iar în sat există chiar și o școală. Usguli era o comunitate izolată. Acum, de când a devenit cunoscut, turismul este principala sursă de venit a locuitorilor din Ushguli.
Satul Ushguli este un punct de plecare spre câteva trasee pe vârfurile din împrejurimi. Eu m-am mulțumit cu o plimbare liniștită pe ulițele satului, admirând munții care îl înconjoară pe toate părțile. Oamenii mi s-au părut destul de reci. Probabil, în general oamenii care locuiesc în munți nu sunt cei mai deschiși.
Dupămasa am pornit spre casă, cu marshrutka 4×4 până în Mestia, iar de acolo cu o mașină mică până în Tskaltubo. Am ajuns la miezul nopții și m-am pus rapid la somn pentru ca în ziua următoare vizitam un alt obiectiv turistic important din Georgia.
Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre Mestia, Ushguli sau Regiunea Svaneti din Georgia, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!
Fotografiile din albumul: 2022.09.09-21 – Georgia
Playlist filme GEORGIA
The post Mestia & Ushguli – Regiunea Svaneti, Georgia appeared first on PlecațiDeparte.ro.