Cheile Băniței, Cheile Crivadiei, Peștera Bolii – Hunedoara obiective turistice

  • Postat în Life
  • la 05-10-2022 09:29
  • 287 vizualizări
Cheile Băniței, Cheile Crivadiei, Peștera Bolii – Hunedoara obiective turistice
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol vom vizita 3 obiective turistice din Hunedoara, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Este vorba de Cheile Băniței, Cheile Crivadiei și Peștera Bolii. PNGMC este situat in partea sud-estică a județului Hunedoara, în Munții Șureanu, din Carpații Meridionali. Accesul la cele 3 obiective se poate face de pe Valea Jiului, între orașul Hațeg și Petroșani. Toate 3 se găsesc pe partea stângă a drumului, mergând spre Petroșani, relativ aproape unele de altele.

Cheile Băniței, Cheile Crivadiei & Peștera Bolii – Hunedoara obiective turistice. Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

De mai bine de un an, aveam notate pe o listă în telefon Cheile Băniței și Cheile Crivadiei din județul Hunedoara. În aceeași lista mai sunt 2 chei pe care îmi doream să le vizitez, dar acestea vor fi obiectul unui alt articol. Am profitat de ultimele zile frumoase de la începutul lui septembrie și am pornit într-o excursie cu mașina. Prima oprire a fost în Cheile Băniței

Cheile Băniței din Hunedoara – traseu prin apă

Accesul în Cheile Băniței se face ieșind de pe drumul E79, în satul Bănița, la aproximativ 10km înainte de Petroșani. Chiar în intersecția respectivă se află o benzinărie cu denumirea TCM Oil, care pare abandonata. Puțin mai în față se poate lăsa mașina într-o parcare, de unde se continuă pe jos. La doar 100m mai în față, trecând peste un pod se intră în chei.

Cheile Băniței sunt relativ scurte (câteva sute de metri) și se pot parcurge tot timpul anului. Pereții calcaroși ai cheilor sunt rotunjiți. Prin chei curge un râu, iar nivelul acestuia este scăzut. Traseul urmărește cursul de apă. La început, pe versantul drept sunt instalate niște cabluri ajutătoare, dar accesul este simplu. Se poate merge și prin apă, deoarece râul este micuț, iar în albia acestuia nu sunt pietre mari sau ascuțite.

Cheile Banitei, obiectiv turistic din judetul Hunedoara, in Muntii Sureanu, pe Valea Jiului. Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Accesul în a doua jumătate a Cheilor Băniței se poate face doar prin apă. Parcurgerea cheilor este ușoară pe toată lungimea. Prin apă se poate merge desculț sau cu o pereche de încălțăminte specială. La ieșirea din chei, pe partea stângă, putem observa o cărare pe care putem vizita cheile de deasupra stâncilor. Eu am vizitat Cheile Băniței prin apă, dus-întors, după care am reușit să intru prin curtea unei fabrici de cherestea pe cărarea de deasupra stâncilor. La fel de bine se poate merge pe cărare de la ieșirea din chei, reveniți la ieșire pe aceeași cărare și vă întoarceți tot prin chei spre intrarea principală.

Ca și timp de parcurgere, Cheile Băniței se pot vizita în 30 de minute.

Cheile Banitei vazute de sus, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Peștera Bolii – atractție turistică lângă Cheile Băniței

Peștera Bolii este foarte aproape de Cheile Băniței. Ieșind la drumul E79, mergem spre Petroșani si după o coborâre cu câteva serpentine, intrăm pe primul drum în stânga, după un pod. În acea intersecție este un indicator maro, spre Cetatea Dacică de la Bănița. Mașina se poate lăsa într-o parcare mică, pe partea dreaptă a drumului, în dreptul unei instalații de tip Hollywood, pe care scrie Peștera Bolii.

Accesul în Peștera Bolii este contra cost (10 lei). După cumpărarea unui bilet, coborâm niște scări și trecem un pod peste cursul de apă care intră în peșteră. Vizitarea peșterii durează cam 15 minute. Peștera Bolii este iluminată aproape în întregime. In interior sunt construite câteva poduri, o instalației de lumini, un fel de scenă semirotundă și o construcție religioasă dedicată „icoanei Maicii Domnului” (o urmă de depuneri de pe un perete al peșterii pe care lumea mai superstițioasă a atribuit-o personajului biblic).

În teorie, peștera are și o ieșire, dar pentru a ajunge acolo trebuie sa treci cel puțin o dată prin râu, desculț sau cu încălțăminte pentru mers prin apă. Partea finală a Peșterii Bolii nu era iluminată când am vizitat-o, astfel eu nu am ajuns la acea ieșire. Acolo se află un viaduct la a cărui construcție s-au folosit pietre din Cetatea Dacică de la Bănița.

Cheile Crivadiei – traseu doar prin apă – obiectiv turistic din Hunedoara

Cheile Crivadiei sunt puțin mai sălbatice decât Cheile Băniței. Accesul se face tot din drumul E79, mergând aproximativ 11km, înapoi spre Hațeg, până în satul Crivadia, comuna Baru. Există 2 variante de intrare în chei. Prima este o cărare prin dreapta viaductului din dreptul satului Baru. A doua varianta este să coborâm în satul Crivadia, ieșind spre stânga din drumul E79. Există un drum înainte de a ajunge la viaduct și altul puțin mai jos. Eu am ales acea varianta deoarece este mai simplu să lași mașina jos lângă râu, unde se intră pe traseu.

E important să te echipezi pentru mers prin apă, deoarece încă de la intrarea pe traseu spre Cheile Crivadiei, vei merge prin albia râului. Cheile încep aproximativ sub viaduct, acolo unde râul iese dintre doi pereți stâncoși. Treptat cheile se îngustează. Am mers cel mai mult prin apă, ieșind ocazional în locuri unde găseam câte o fâșie de nisip sau pietre mai mari. La un moment dat, am ajuns la un ochi de apă liniștită, unde pereții cheilor sunt verticali și foarte aproape unul de altul. Acolo și încă în vreo două locuri, apa mi-a ajuns până la piept și a fost nevoie să duc rucsacul deasupra capului.

Zonele deschise alternează cu zonele foarte înguste pe aproape toată lungimea Cheilor Crivadiei. Apa nu este limpede, comparativ cu apa din Cheile Râmețului, dar nu pot spune că accesul a fost dificil. Râul nu are viteză sau putere în locurile mai adânci, deci aș putea spune că accesul este pentru oricine dorește să se ude. Nu poți merge prin Cheile Crivadiei fără să te uzi. Nivelul apei mi-a ajuns până la piept în anumite porțiuni.

Cheile Crivadiei, obiectiv turistic din judetul Hunedoara, in Muntii Sureanu, pe Valea Jiului. Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Pereții Cheilor Crivadiei sunt aproape verticali, ajungând la înălțimi de câteva zeci de metri. În zonele cele mai înguste nu poți întinde de tot mâinile, adică distanța dintre pereți poate fi chiar și de 1 metru. Acesta este unul dintre motivele pentru care o parte din traseu este destul de întunecoasa. E posibil ca nici în cele mai frumoase zile soarele sa nu ajungă în acele porțiuni din chei.

Temperatura apei a fost destul de scăzută, mai ales că umblam în umbra aproape tot timpul. Sunt și zone mai deschise, iar pe măsură ce ajungem spre ieșirea din chei, se poate merge și pe pietre, pe lângă râu. Mi-am dat seama că am ajuns la ieșirea din Cheile Crivadiei, în momentul în care am ajuns într-o poieniță si am văzut un teren îngrădit.

Cheile Crivadiei, peretii verticali vazuti de jos

Traseul prin Cheile Crivadiei durează aproximativ 2 ore dus-întors. Nu aș recomanda nimănui să parcurgă aceste chei pe vreme ploioasă pentru că e posibil ca nivelul apei să crească rapid după o ploaie. Cred că ar fi neplăcut să rămâi izolat între 2 segmente înguste ale cheilor, fără posibilitatea de a ieși din chei, decât prin apă învolburată.

Dacă îți pot fi de folos cu alte informații despre atracții din zonă, nu ezita să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!

Fotografiile din albumul: 2022.09.06-07 – 4 Chei in judetul Hunedoara

PlecatiDeparte youtube channel. Canalul Plecati Departe Youtube. Plecati Departe canal Youtube - travel vlog, experiente calatorie

Playlist filme ROMÂNIA

The post Cheile Băniței, Cheile Crivadiei, Peștera Bolii – Hunedoara obiective turistice appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente