Traseu Cheile Glodului & Cheile Cibului – obiective din Munții Metaliferi

  • Postat în Life
  • la 12-10-2022 10:40
  • 277 vizualizări
Traseu Cheile Glodului & Cheile Cibului – obiective din Munții Metaliferi
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol vizităm 2 chei din Munții Metaliferi. E vorba de un traseu turistic prin Cheile Glodului și Cheile Cibului din județul Hunedoara. Aceste două obiective naturale se află în partea estică a munților, în zona Geoagiu, la granița cu județul Alba. Accesul spre cele două chei se poate face de la Nord, dinspre Zlatna sau de la Sud, dinspre orașul Geoagiu, pe DJ 705.

Traseu Cheile Glodului & Cheile Cibului – obiective turistice din Munții Metaliferi, obiective hunedoara, obiective muntii metaliferi, obiective turistice hunedoara,

Cheile se pot parcurge fie individual, fie în circuit. Eu am ales să fac circuitul complet Cheile Glodului și Cheile Cibului din satul Ardeu. Veneam dinspre Valea Jiului, unde cu o zi înainte am vizitat Cheile Băniței, Cheile Crivadiei și Peștera Bolii.

Traseu Cheile Glodului – vizitarea cheilor prin apă

Venind dinspre Geoagiu, chiar înainte de biserica din Satul Ardeu, am virat dreapta și am lăsat mașina în locul în care se termină asfaltul. De acolo, se trece râul Valea Ardeului și se intră pe traseu. Valea Ardeului este râul care trece prin Cheile Glodului. Ca să ajungem la chei, traseul urmează cursul râului în amonte. Cărarea urcă printr-o poiană, apoi prin pădure, după care coboară spre râu, pe marcaj Triunghi Roșu. Trecem pe un pod pe malul drept (privind în sensul de curgere) al râului după care continuăm să urcăm ușor în amonte, pe lângă albia acestuia.

Culoarea roșiatică sau portocalie a stâncilor calcaroase din Cheile Glodului se datorează exploatațiilor miniere (Cupru și Aur) din amonte. Cel puțin așa spunea un cetățean din zonă, cel cu care m-am întâlnit la finalul circuitului. Mi-ar fi plăcut să aflu și denumirea minei sau minelor, să știu dacă mai sunt funcționale, dar nu am găsit această informație, nici măcar la momentul documentarii acestui articol. Culoarea arămie este prezentă pe toate pietrele din albia râului și oferă îi oferă un caracter aparte. Nivelul până la care sunt colorate pietrele și stâncile ne poate arăta și cât de mult se poate umfla râul după ploi.

Traseu prin apa Cheile Glodului & Cheile Cibului – obiective turistice din Munții Metaliferi, obiective hunedoara, obiective muntii metaliferi, obiective turistice hunedoara,

La o oră de la părăsirea asfaltului ajungem la zona îngustă a traseului Cheilor Glodului, numită La Strâmtură.  Există o cărare care ocolește cheile pe versantul drept (pe partea dreaptă a cursului râului). Am ales să continui prin apă, deoarece este cea mai spectaculoasă porțiune a Cheilor Glodului.

Traseul prin apă în Cheile Glodului

Strămtura este prima porțiune îngustă din Cheile Glodului. Este o succesiune de bazine calcaroase rotunjite. Stâncile au fost sculptate de-a lungul timpului de către cursul de apă, pe alocuri formând mici trepte sau cascade. Pereții sunt aproape verticali, iar după aproximativ 200 de metri, cheile devin ceva mai largi.

Cheile Cibului – obiective turistice din Munții Metaliferi, obiective hunedoara, obiective muntii metaliferi, traseu cheile glodului, traseu cheile cibului,

La momentul vizitării (7 septembrie), am avut noroc să mă încadrez într-una din ultimele zile călduroase ale anului. Chiar și așa, apa era destul de rece. Am parcurs cheile prin apă și cel mai mult m-am adâncit până la piept, chiar la intrarea în Strâmtură. Măcar era limpede și vedeam foarte bine constituția albiei râului.

Am purtat încălțăminte specială pentru mers prin apă. La început am avut impresia că parcursul prin apă însemna doar trecerea porțiunii înguste. Dar traseul presupune mersul prin apă aproximativ o oră. La ieșirea din chei se deschide o poiana, prin care trebuie urcat spre dreapta (versantul stâng privind în aval), ocolind stâncile.

Plimbarea pe traseu prin Cheile Glodului a fost una dintre cele mai reușite aventuri prin chei pe care le-am întreprins vreodată. Le-am pus la loc de cinste alături de Cheile Râmețului și Cheile Galbenei și Cheile Someșului Cald.

În continuare, cărarea spre Cheile Cibului continuă spre Est, ocolind vârful Măgura Glodului.

Cheile Cibului

De la ieșirea din Cheile Glodului, în teorie, trebuie urmat marcajul Triunghi Roșu, până în satul Cheile Cibului. Am urcat trecând prin terenuri împrejmuite cu sârmă electrificată pentru creșterea vitelor. Trecând dintr-un parcelă în alta pe sub sârme, verificam de fiecare dată dacă firele curentează sau nu. M-am curentat de două ori și în anumite porțiuni m-am zgâriat în mărăcini spinoși.

Problema mai mare decât cea a curentului este că marcajele nu sunt întreținute. De mai multe ori mergeam aproape intuitiv într-o anumită direcție, până găseam o piatra de le care vopseaua era decolorată sau aproape ștearsă. Ajuns în curmătură, am folosit harta și busola pentru a-mi da seama de direcția în care am continuat.

Am coborât pe un drum pietruit cu care m-am intersectat, iar apoi am trecut pe lângă o cruce din lemn. Acolo am observat două persoane care urcau din direcția în care urma să cobor, care mi-au confirmat că ceea ce vedeam în vale, era într-adevăr satul Cheile Cibului. Ajuns în sat, am mers pe asfalt cam 750m, coborând în paralel cu râul. Cursul de apă se numește Valea Cibului sau Pârâul Cibului. Acesta se unește cu râul Valea Ardeului (care curge prin Cheile Glodului) mai la Sud, în satul Bozeș. Un indicator metalic marchează locul în care părăsim din nou asfaltul, spre dreapta. Din acest punct, marcajul pe care continuăm este Cruce Rosie.

Traseu Cheile Cibului – marcaje aproape inexistente, mărăcini și câini

Am mers pe o cărare pe la baza stâncilor (care fac parte din Măgura Glodului). Aparent drumul trece prin curtea unei gospodării, unde am fost condus de lătratul unei echipe serioase de câini. Ceva mai în față am sărit peste o poartă din lemn, într-o curte unde tot intuitiv am găsit un nou marcaj pe un copac tăiat.

De aici, prin repetate încercări, mergeam pe rând în câte o direcție, până găseam un nou marcaj, de multe ori aproape șters de tot de pe câte o piatră. Cărarea, acolo unde exista, arăta mai degrabă neumblată. Probabil că turiștii potențiali sunt descurajați de faptul ca ar trebui să treacă pe proprietățile localnicilor. Puteti downloada harta Cheile Glodului și Cheie Cibului de mai jos:

Harta traseu cheile glodului, traseu cheile cibului, cheile ardeului, cheile madei, zona geoagiu, hunedoara, muntii metaliferi

În locul cel mai apropiat de peretele stâncos, se coboară pe o micuță scară din lemn, după care ne îndepărtăm de stânci prin pădure. Acolo era mai evidentă cărarea si după o succesiune de zone mărăcinoase, unde am acumulat noi zgârieturi pe mâini și pe picioare, am ieșit într-o zonă deschisă, de unde urma să cobor spre satul Ardeu.

După o întâlnire cu alte grupuri de vaci, apărate de alți câini, am dat de un drum pietruit, pe care am continuat coborârea spre Ardeu. Înainte să ajung la mașină, am schimbat niște vorbe cu un localnic care culegea coarnele pe care tocmai le vărsase la intrarea în curte cu bicicleta. În film apare aproape întregul schimb de replici.

Concluzii la final de traseu prin Cheile Glodului și Cheile Cibului

Cheile Cibului nu m-au impresionat la fel de mult precum Cheile Glodului. Poate chiar dimpotrivă! Orientarea era dificilă din cauza lipsei sau a întreținerii deficitare a traseului. Mai mult decât atât, era plin de mărăcini cu tepi ascuțiți.

Intrare La Stramtura - traseu prin apa cheile glodului

În zona respectivă se găsesc și Cheile Ardeului și Cheile Madei (Cheile Măzii). În Cheile Ardeului se întra chiar de la podul din sat, dar apa murdară a acelui curs de apă, m-a demobilizat total. Astfel, le-am lăsat pentru o excursie viitoare. Vă recomand să urmăriți ambele filme realizate pe traseu în Cheile Glodului și Cheile Cibului! Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre atracții din zonă, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!

Fotografiile din albumul: 2022.09.06-07 – 4 Chei in judetul Hunedoara

PlecatiDeparte youtube channel. Canalul Plecati Departe Youtube. Plecati Departe canal Youtube - travel vlog, experiente calatorie

Playlist filme ROMÂNIA

The post Traseu Cheile Glodului & Cheile Cibului – obiective din Munții Metaliferi appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente