Obiective turistice în zona Kutaisi, Georgia

  • Postat în Life
  • la 14-11-2022 13:37
  • 301 vizualizări
Obiective turistice în zona Kutaisi, Georgia
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol vom vizita zona orașului Kutaisi din Georgia și câteva obiective turistice. Nu am avut ocazia, nici timpul să vizitez toate atracțiile din zonă, deci aici veți regăsi o listă foarte personală.

Kutaisi este al 3-lea oraș ca mărime din Georgia, după Tbilisi și Batumi. De asemenea, Kutaisi este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume. Pentru multă lume este al 2-lea oraș din Georgia, ca importanță. Orașul Kutaisi este foarte bine conectat de restul zonelor din Georgia. Este considerat un centru turistic și un punct de plecare spre alte zone mai greu accesibile, precum zona Svaneti.

Tskaltubo – orașul clădirilor abandonate

Tskatubo (sau Tsqaltubo) este un oraș balnear, stațiune sau resort din Georgia. Tskaltubo e situat aproape de Kutaisi, în regiunea Imereti. Orașul Tskaltubo e plin de parcuri și este considerat cel mai verde oraș din Georgia.

În vremurile de glorie ale URSS-ului primea in jur de 125.000 de turiști pe an. Tskaltubo era un oraș balnear sovietic, care odată cu căderea cortinei, a căzut și el in dizgrație. Ne putem doar imagina cum erau vremurile de glorie ale URSS-ului, în timp ce vizitam locurile abandonate din Tsqaltubo.

Întregul oraș Tskaltubo e presărat de clădiri abandonate sau părăsite, niște ruine ale vremurilor de glorie ale Uniunii Sovietice. Ipotetic vorbind, se poate face o excursie tematică ce ar dura câteva zile, pentru a putea vizita pe îndelete toate clădirile abandonate din Tskaltubo. Mai jos veți regăsi doar ce am apucat să vizitez în puținul timp ce mi-a mai rămas.

Sanatorii abandonate în Tskaltubo

O parte dintre hotelurile vechi au fost reamenajate, dar majoritatea au rămas în ruina. Am vizitat orașul și clădirile abandonate în doua după-amieze, spre finalul zilei. Din această cauză, unele cadre din film sunt de o calitate mediocră sau slabă. Fiind relativ aproape unul de celălalt, am vizitat Sanatorium Iveria, Sanatorium Savane Hotel și Sanatorium Imereti.

Ruinele sanatoriilor sunt într-o stare avansată de distrugere. Nu mai au ferestre, nu mai au parchet sau balustrade, tavanele au infiltrații sau în multe locuri sunt găurite. E bine sa fii atent pe unde umbli să nu cazi prin pardoseală.

În timpul războiului din Abkhazia (1993), sanatoriile abandonate au fost folosite ca adăpost pentru aproximativ 9000 de refugiați. Georgienii le atribuie lor o mare parte dintre distrugerile aduse fostelor hoteluri. Din nevoia de a se încălzi, au folosit parchet si orice alt lemn găseau pentru a face foc.

Dacha (reședința de vară/temporară) lui Stalin din Tskaltubo

Stalin s-a născut în Georgia. Se spune că deși făcea parte din Uniunea Sovietica, Georgia a avut un statut aparte, mai privilegiat. Georgia era o destinație de vacanță pentru rușii din URSS. Și astăzi beneficiază de un alflux masiv de turisti ruși. Așa se explică și discrepanța dintre Batumi (de pe malul mării), un oraș plin de hoteluri si clădiri moderne, și restul țării, care arată ca România prin anii 1990-2000.

Pe dealul din mijlocul orașului se afla Dacha lui Stalin. Dacha este un cuvânt rusesc și înseamnă reședință sau casă de vară, de vacanță, temporară sau sezonieră. Reședința lui Stalin e o clădire modesta care oferă o panorama frumoasă spre orașul Tskaltubo, atât cât se vede prin vegetația crescută necontrolat. În curtea respectivă mai sunt și alte clădiri abandonate, care aveau alte funcțiuni.

Okatse Canyon

Okatse Canyon sau Canionul Okatse se afla la 48 km de Kutaisi. Okatse Canyon este unul dintre principalele obiective turistic din Georgia. E un punct de interes popular pentru că nu necesită niciun fel de pregătire sau echipament pentru a-l vizita.

Pentru a ajunge la Canionul Okatse, există un tur ghidat organizat de către agenții de turism din Kutaisi sau chiar și alte locații din Georgia (precum Batumi sau Tbilisi). Eu am ales vizitarea pe cont propriu a canionului Okatse, dar trebuia sa rezolv problema transportului.

Drumul spre Canionul Okatse

Locuiam chiar lângă Tskaltubo, la amicul meu din Georgia. Dacă doream să folosesc mijloacele de transport locale aveam de îndeplinit următorii pași: să merg în bazarul din Tskaltubo, la stația de microbuze (sau marshrutka), să găsesc marshrutka potrivită pentru a merge în Kutaisi, să ajung în autogara potrivită (pentru ca sunt cel putin două), sa găsesc cursa/marshrutka directă spre Centrul de Vizitarea al Canionului Okatse (dacă exista), să mă adaptez din mers (dacă nu exista cursa directă spre canion).

Trebuia sa ajung oricum în Kutaisi la o agenție de voiaj, ca sa aflu mai multe informații despre o excursie de 2 zile în zona Svaneti, pe care îmi doream sa o fac în ziua următoare. După ce am rezolvat problema la agenția de turism, am luat un taxi spre autogara potrivită. Pe drum, șoferul mi-a propus că mă duce el direct pana la Centrul de Vizitarea al Canionului Okatse, mă așteaptă cât e nevoie și mă duce înapoi acasă, lângă Tskaltubo, pentru 100 de Lari (170 Lei).

Canionul Okatse – pasarelă suspendată pe marginea prăpastiei

Astfel, 50 de minute mai târziu (eficient și ca timp), am ajuns la Okatse Canyon, la Centrul de vizitare a canionului. O parte dintre obiectivele turistice din jurul orașului Kutaisi au fost amenajate la standarde vestice. Asta presupune îngrădirea obiectivului turistic, clădire nouă, intrare cu bilet, căile de acces amenajate, coșuri de gunoi etc. La fel s-a întamplat și la noi, în Romania, cu Peștera Scarișoara și multe alte obiective turistice. Canionul Okatse este unul dintre aceste obiective, alături de Cascada Kinchkha, Pestera Prometheus sau Canionul Martvili.

Vizitarea canionului Okatse durează între 2 și 3 ore. De la centrul de vizitare se merge pe o cărare spre canion. Ajuns la niște porți automate, un angajat reține o parte din bilet (pentru că porțile automate nu funcționau). Se coboară pe o pasarelă metalica până la marginea canionului. De acolo am mers pe traseul sau pasarela suspendată, în paralel cu sensul de curgere al râului Okatse, care se auzea din vale.

Pasarela suspendată e susținută de brațe sau piloni metalici pe peretele drept al canionului și oferă constant o panorama frumoasă a văii. Din loc în loc, găsim balcoane sau deschideri unde se poate face câte o pauză pentru a admira peisajul din Canionul Okatse. Există și scări spre finalul traseului pe pasarela. La final ajungem la un pod suspendat, care de fapt e un balcon mai mare. Pe pod nu se poate trece pe partea cealaltă a canionului.

De la podul suspendat, urcând niște scări, se ajunge la o cărare amenajata, pe care ne întoarcem spre centrul de vizitare. Opțional, prin agenții  de turism sau direct la fața locului, poți alege și o excursie cu mașină 4×4, prin perimetrul Monumentului Natural Canionul Okatse și prin împrejurimi. Nu știu prețurile pentru că nu am avut curiozitatea să fac excursie 4×4 în Okatse Canion.

Cascada Kinchkha de la distanță

Cascada Kinchkha este un alt monument natural amenajat în scop turistic. Se găsește la câțiva kilometri distanță de Canionul Okatse. Taximetristul s-a oferit sa mă ducă până acolo dacă vreau. Nu l-am refuzat, dar nu am mai plătit biletul de intrare pana la cascadă. M-am mulțumit să mă plimb puțin în amonte pe cursul de apă care trece pe lângă centrul de vizitare de la Cascada Kinchkha.

Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre aceste obiective din Batumi, Georgia, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!

Fotografiile din albumul: 2022.09.09-21 – Georgia

PlecatiDeparte youtube channel. Canalul Plecati Departe Youtube. Plecati Departe canal Youtube - travel vlog, experiente calatorie

Playlist filme GEORGIA

The post Obiective turistice în zona Kutaisi, Georgia appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente