Obiective turistice în BATUMI – Georgia

  • Postat în Life
  • la 01-11-2022 12:10
  • 278 vizualizări
Obiective turistice în BATUMI – Georgia
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol vom vizita atracții și obiective turistice din Batumi, al treilea oraș din Georgia. Batumi este situat pe coasta estică a Mării Negre. Georgia este așezată intre paralela 41 și 43, adică aproximativ la același nivel cu Bulgaria. Batumi este poziționat în sudul litoralului Georgiei, aproape de granița cu Turcia. După cum vom vedea, climatul este tropical iar vegetația din Batumi este foarte diferită de cea cu care suntem obișnuiți de la Marea Neagră, din România.

plaja vazuta din Gradina Botanica din Batumi, Georgia

În paragrafele de mai jos vom parcurge drumul din România în Georgia, cu avionul. Mai precis, zborul Cluj-Napoca – Tbilisi (capitala Georgiei) și schimbul de mijloace de transport din Tbilisi în Batumi, într-o escapadă care m-a ținut treaz 42 de ore. În Batumi am stat 4 zile, timp în care am vizitat mai multe obiective sau atracții turistice și plaje de la Marea Neagră. Am avut ocazia și să mă familiarizez cu anumite mâncăruri și băuturi tradiționale georgiene.

1. Transportul din România în Georgia. Cluj-Napoca – Batumi

Găsisem bilet de avion Cluj-Napoca – Tbilisi cu câteva luni înainte. Am zburat cu LOT (companie aeriana din Polonia), cu escală în Varșovia. Adunate cap la cap, pe când am călcat pe pământ georgian, aveam deja aproape 24 de ore de când mă trezisem. Nu voi povesti foarte multe despre zbor, pentru că am încercat să surprind câteva momente în filmul de mai jos. Acest articol nu este decât o completare scrisă a filmelor de pe canalul Plecați Departe.

M-a așteptat un prieten mai vechi, care s-a stabilit în Georgia, după ce vizitase  aproape toate țările din Europa. Invitația lui era unul dintre motivele pentru care am făcut această excursie. Am mers în centrul capitalei (Tbilisi), unde am mâncat la un restaurant. Am încercat câteva feluri de mâncăruri tradiționale georgiene. Din cauza oboseli, nu le-am filmat și nici nu mi-am notat ce am mâncat. Câteva ora mai târziu, în timp ce răsărea soarele, noi ne găseam loc într-o marshrutka.

Marshrutka – microbuz tradițional sovietic, in Georgia

Marshrutka este unul dintre principalele mijloace de transport în statele care făceau parte din fosta Uniune Sovietică.  E vorba de microbuze care nu au program de plecări sau sosiri. Orarul e la latitudinea șoferilor. Sunt microbuze care pleacă în momentul în care decide șoferul, ori când sunt pline ochi. Uneori microbuzul pornește când și-a terminat șoferul poveștile cu colegii de stație. Dacă nu sunt pline ochi, marsrutka se poate umple pe parcursul traseului. Ruta e singurul lucru pe care îl știi atunci când urci în microbuz. Fiecare oraș are una sau mai multe autogări, în funcție de rutele pe care le deservesc. Găsirea și călătoria cu marshrutka poate fi anevoioasă, în special pentru ca nu au program fix de plecări.

Blocuri mai vechi, noaptea, langa plaja din Batumi, Georgia

Despre cum se conduce în Georgia, nici nu știu de unde să încep. Nici unde să termin… Pot spune că oriunde în România conducem mai civilizat decât oriunde în Georgia.

Am mers aproape 5 ore cu marshrutka din Tbilisi până în Kutaisi. Am schimbat marshrutka într-una dintre autogările sau stațiile principale din Kutaisi, îndreptându-ne spre Tskaltubo. Vom discuta mai pe larg despre orașul Tskaltubo într-un articol viitor. Amicul meu sta lângă Tskaltubo așa că am mers până la el acasă, să luăm masa și să își facă bagajele împreună cu familia. Cu toții am luat un taxi până la gara din Kutaisi, de unde am mers cu un tren modern spre Batumi, Georgia. Am ajuns după-masa în Batumi și după ce ne-am cazat am ieșit la o plimbare de seara prin oraș.

Cluj-Napoca – Batumi: un drum obositor

În acea seară am adormit după 42 de ore de când m-am trezit în ziua în care am plecat spre Georgia! 42 de ore fără somn! Nu mai făcusem un asemenea maraton de nesomn de cel puțin 7 ani. Mă mir ca am rezistat!

Drumul din Cluj-Napoca în Batumi se poate face și direct, adică zburând cu avionul, pentru că orașul are aeroport internațional. Călătorind in felul acesta, am folosit aproape toate mijloacele de transport din Georgia (avion, tren, microbuz sau marshrutka și taxi). Mărturisesc ca a fost obositor, dar cel puțin m-am familiarizat cu opțiunile de transport din Georgia.

2. Orașul Batumi din Georgia – turiști și emigranți ruși

Am stat 3 zile în Batumi, oraș pe care unii îl numesc Las Vegas-ul Georgiei. În tot acest timp l-am vizitat atât ziua cât și noaptea. Batumi e plin de clădiri frumoase, mai vechi, dar și clădiri moderne (zgârie nori), hoteluri mari și cazinouri. Chiar și atunci când am vizitat Batumi (în septembrie), erau foarte mulți turiști, în special ruși. O parte dintre ei au venit pe perioada mai lungă sau nedeterminată, imediat după începerea atacului împotriva Ucrainei.

Fluxul de turiști/emigranți ruși a fost împărțit în 3 categorii sau valuri. Pe cei din primul val, georgienii în numesc „copiii lunii februarie”, adică emigranți care nu subscriu ideologiei Putin-iste. Un al doilea val de emigranți, mai numeros, îl reprezintă „copiii lunii iunie”. E vorba de turiști care au intrat în Georgia în perioada concediilor și care au rămas pe perioadă nedeterminată.

Capatul sudic al Plajei din Batumi, Georgia

Ultimul val, cel de-al 3-lea, denumit „copiii lunii septembrie” este reprezentat de rușii care au intrat în Georgia, începând cu plecarea mea. Excursia mea din Georgia s-a terminat în ziua în care Putin a dat decretul de încorporare parțiala (21 septembrie 2022). Acest decret a determinat un exod masiv a rușilor în țări în care au putut să intre fără viză. Una dintre aceste tari a fost Georgia si de pe o zi pe alta s-au format cozi de mașini pe kilometri întregi la vama Verkhny Lars (punct frontier între cele 2 tari).

3. Mâncare și băutură tradițională în Batumi, Georgia

În Batumi am descoperit câteva mâncăruri georgiene, dintre care cel mai mult mi-a plăcut Adjaruli Hachapuri (adică hachapuri din regiunea Adjar). Hachapuri mai apare si sub denumirea de khachapuri sau xachapuri. Este un fel de placintă deschisă, care semănă cu o barcă, în care se pune brânză sărată, unt și un ou crud. La servire, brânza, untul și oul se amestecă, iar apoi se mănâncă împreună cu blatul, care e ca o pâine cu coajă rumenă. Pare o mâncare banala, dar hachapuri e foarte gustoasă.

Adjaruli Hachapuri (hachapuri din regiunea Adjar). Hachapuri mai apare si sub denumirea de khachapuri sau xachapuri

Un alt sortiment culinar tradițional pe care l-am încercat în Batumi, este Ostri. Aceasta e un fel de tocăniță de miel, cu un gust ușor acrișor, ușor picantă. Ostri are o aromă dominantă pe care eu (nu mi-a fost confirmată verbal de nici un bucătar autorizat) o atribui coriandrului, unul dintre condimentele de bază din rețeta. Ostri mai conține unt, ceapă, usturoi, roșii tăiate mărunt, praf de ardei roșu (boia sau paprika), ulei de măsline, pătrunjel și busuioc. În excursia din Georgia, am mâncat ostri de mai multe ori și niciodată nu m-a dezamăgit

Vinul este băutura tradițională din Georgia!

Georgia se mândrește cu cele mai vechi vestigii istorice care atestă cultivarea viței de vie și obținerea vinului. Veți găsi viță de vie în aproape toate curțile oamenilor. Viața socială și culturală a georgienilor gravitează în jurul vinificației. Culesul și așezarea strugurilor la fermentat este uul dintre cele mai importante momente ale anului. E un moment în care familiile și prietenii se reunesc la supra, pentru a mânca, a bea și a sărbători belșugul recoltelor. Voi reveni cu mai multe informații despre supra în articole și filme viitoare.

Mancare si bautura traditionala in Georgia: Ostri si vin rosu sec Saperavi

Pe teritoriul Georgiei se regăsesc aproximativ 400 soiuri de viță de vie, care denumesc vinuri recunoscute internațional. 38 dintre acestea sunt crescute oficial pentru viticultura. Iata o parte dintre ele: Tsinandali, Saperavi, Alazani (roșu sau alb), Akhasheni, Kindzmarauli, Kakheti, Tbilisuri, Tvishi, Napareuli, Kisi, Kvavchkara sau Tsolikouri.

Viticultura în Georgia – tradiție de peste 8000 de ani

Metoda tradiționala georgiana de obținere a vinului este Qvevri. Acestea sunt niște vase de lut ars, ovale și ascuțite în partea inferioară. Imediat supă stoarcere, boabele de struguri presați, sâmburii, codițele, ciorchinele și sucul obținut se așază în vasele qvevri, care sunt îngropate în pământ, de regulă în pivnițe. Acestea se sigilează cu un capac și se desfac abia 5-6 luni mai târziu. Vinul astfel obținut se bea în acel an, până la recolta următoare.

Georgienii încă experimentează obținerea vinului. Unii separa boabele, sâmburii, codițele sau ciorchinele de sucul obținut prin stoarcere, mai devreme de termenul standard de 5-6luni. Scopul este de a obține arome diferite ale vinului. Alții îmbină metode clasice de fermentație cu metodele georgiene. Cert este că, dintr-o așa mare varietate de soiuri de viță de vie, îmbinate cu tradiția viticolă de 8000 de ani, nu pot să iasă decât vinuri de nota 10.

Am încercat câteva vinuri, printre care cele despre care îmi amintesc sunt Saperavi și Kindzmarauli. Am fost plăcut impresionat de vinul Saperavi, care la ei e denumit sec. Mie mi s-a părut demisec și foarte plăcut de servit, în special rece, chiar daca e vin roșu. Ca și băutură, pentru mine Saperavi a fost leit-motif-ul excursiei mele în Georgia. La întoarcere m-am bucurat să găsesc vinuri Saperavi și în România, majoritatea produse în republica Moldova, o parte produse în Georgia și câteva (mai rare și mai scumpe) obținute prin metoda tradiționala Qvevri.

Chacha e celalată băutură tradițională georgiană

O altă băutură care se bea în Georgia și pe care am încercat-o, se numește Chacha. Aceasta este o băutură licoroasă, care poate avea până la 85% alcool (85 de grade). Chacha se obține folosind resturile vegetale după fermentarea strugurilor pentru vin. Adică, în procesul de distilare se folosesc cojile boabelor de strugure, sâmburii, codițele și ciorchinii rămase după vinificație. Chacha mai poartă denumirea de brandy georgian, vodka georgiană, vodcă de struguri sau vodcă de vin.

4. Plajele din Batumi – Georgia

Plajele din zona Batumi nu au nisip. Toate plajele pe care le-am vizitat sunt pietroase. Pietrele de pe plaja și din apă sunt rotunjite, deci nu te tai când umbli pe ele. În afară de plajă și zona de promenadă a orașul Batumi (de care nu am fost impresionat), am mai vizitat încă 2 plaje aflate mai la Nord. E vorba despre plaja Mtsvane Kontskhi și plaja Tsikhisdziri (în zona barului Seaside Shukura).

Vegetatie tropicala la Marea Neagra, vazuta dintr-un punct panoramic din Gradina Botanica din Batumi, Georgia. Obiective Batumi Georgia

Plaja Mtsvane Kontskhi (tradus: Capul Verde) se afla chiar mai jos de una dintre intrările în Gradina Botanică Batumi. La capătul plajei am găsit un bar, unde băutura e la un preț mai mult decât decent. Spre exemplu un pahar de vin Saperavi costa 7 Lari, care înseamna 12 Lei. Am fost în 2 zile la plaja Mtsvane Kontskhi, am făcut baie în mare (Marea Neagră, dar cu apă limpede) și am urmărit apusul.

Apus de soare la Marea Neagra, pe plaja Mtsvane Kontskhi, langa Gradina Botanica din Batumi, Georgia

Plaja Tsikhisdziri este mai la Nord. Pentru a ajunge la ea, din zona/parcarea unde lași mașina sau te lasă taxi-ul, trebuie sa cobori mai multe scări spre terasa sau barul Seaside Shukura. Vederea de deasupra barului este foarte pitorească. Dacă nu vrei să stai la bar, unde e muzică bună și băutură, poți continua spre dreapta pe la baza stâncilor, unde vei găsi un petec de pietriș pe care să întinzi o pătură. Sunt mai multe stânci mari în apă, care îmi aminteau puțin de plaja Padang-Padang sau plaja Uluwatu, ambele din Bali.

 Terasa de la barul Seaside Shukura, de pe plaja Plaja Tsikhisdziri, la nord de Batumi, Georgia. Obiective Batumi Georgia

E greu de crezut că Marea Neagră poate fi atât de curată și limpede precum am văzut la plajele din zona orașului Batumi. Și vegetația este foarte diferită de cea din România. E tropicală, densă și mult mai verde. Ca să vă  faceți o idee, vă îndrum spre vizionarea filmului cu plajele din Batumi, dacă nu l-ați văzut deja!

5. Grădina Botanică din Batumi

Gradina Botanică este localizată pe malul Mării Negre, la 9 km Nord de orașul Batumi, lângă plaja Mtsvane Kontskhi (tradus: Capul Verde). Gradina botanică se întinde pe o suprafață de 108 hectare si a fost inaugurată în 1912. Ea cuprinde o mare varietate de plante din toata lumea, distribuite în funcție de continent sau regiune, în secțiuni sau arealuri dedicate.

Gradina Botanică din Batumi are 3 intrări, iar ca sa o parcurgi de la un capăt la altul iți trebuie cel puțin o oră și jumătate. În cazul meu a durat aproape 2 ore. După ce am plătit biletul de intrare (20 Lari = 34Lei), am primit o hartă a grădinii. Dar cărările sunt foarte bine marcate cu indicatoare, deci e cam greu sa te pierzi.

În incinta Grădinii Botanice din Batumi este și un serviciu transport, care costă suplimentar, un fel de trenulețe electrice verzi. Acela ar putea fi util la întoarcere, daca ajungeți în capătul nordic al grădinii botanice. În ziua în care am vizitat Gradina Botanica din Batumi, afara au fost 27-28 de grade și nu am avut nici măcar o sticlă de apaăla mine. Am avut noroc că am dat peste un izvor, aflat cam în centrul grădinii, unde mi-am putut potoli setea.

6. Concluzii după ce am vizitat orașul Batumi din Georgia

Batumi e un oraș, o stațiune din Georgia, care este foarte contrastant comparativ cu restul țării. E modern și cosmopolit, așa cum nici capitala Tbilisi nu mi s-a părut. Batumi este un loc în care, în afară de georgieni, găsești ruși, turci, armeni, azari (din Azerbaidjan) și probabil și alte nații est europene sau din Orientul Mijlociu.

ბათუმის პიაცა Batumi Piazza, turn cu ceas, noaptea, in Batumi, Georgia. Obiective Batumi Georgia

Ca și loc de distracție, aș da oricând un weekend la litoralul românesc pe o ședere în Batumi, pe partea cealaltă a Mării Negre. Prețurile sunt decente, mâncarea e foarte bună, băutura e extraordinară, vegetația e mai verde, iar apa mării mai curată. Deși poți vedea și în Batumi excese precum mașini de lux sau femei botoxate, impresia generală este de stațiune pentru odihnă și relaxare, la buget de Europa de Est (din care să nu uităm, că și noi facem parte). Dacă vă pot fi de folos cu alte informații despre aceste obiective din Batumi, Georgia, nu ezitați să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Pe Canalul Plecati Departe sunt apreciate comentariile constructive!

Fotografiile din albumul: 2022.09.09-21 – Georgia

PlecatiDeparte youtube channel. Canalul Plecati Departe Youtube. Plecati Departe canal Youtube - travel vlog, experiente calatorie

Playlist filme GEORGIA

The post Obiective turistice în BATUMI – Georgia appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente