Obiective turistice in jurul orașului Cluj-Napoca

  • Postat în Life
  • la 24-08-2021 06:19
  • 530 vizualizări
Obiective turistice in jurul orașului Cluj-Napoca
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

În acest articol veți cunoaște mai multe obiective turistice din afara orașului Cluj-Napoca. Lista de atracții turistice se adresează celor care locuiesc sau vizitează zona metropolitană Cluj-Napoca. Dacă vizitați orașul Cluj-Napoca și vreți să luați o gură de aer proaspăt, acest articol vă va fi de folos. O parte dintre obiective se află în județe învecinate, iar lista cuprinde în principal atracții naturale pe care le oferă zona.

Obiective turistice in jurul orasului Cluj-Napoca, raza 100km, obiective turistice cluj, obiective naturale cluj, atractii cluj

Toate obiectivele turistice se găsesc pe o rază de maximum 100km din centrul orașului Cluj-Napoca. Veți spune de ce 100km? E o cifră rotundă și reprezintă o distanță acceptabilă de parcurs cu mașina în orice zi a anului (maximum 2 ore). Dacă vă decideți să vizitați vreunul dintre obiectivele enumerate mai jos, ca și timp ar trebui să vă încadrați decent într-o zi, fără a face maraton.

Majoritatea filmelor de mai jos au fost filmate vara. Totuși, în mare parte, aceste atracții se pot vizita în orice anotimp, fără echipament tehnic.

1. Lacul Tarnița și Piatra lui Dan

Distanță Cluj-Napoca – Lacul Tarnița: 25km

Tarnița este una dintre cele mai cunoscute zone de recreere din preajma orașului Cluj-Napoca. Lacul Tarnița este unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald. Este situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Barajul lacului Tarnița a fost finalizat în 1974 și are o înălțime de 97m și o lungime de 237m.

Piatra lui Dan la Lacul Tarnita. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj, obiective judetul cluj, atractii cluj,

Cei 25 km se pot parcurge și cu bicicleta, dar cu mare atenție. Traficul la ieșirea din Cluj este aglomerat, în special la sfârșit de săptămână, când lumea evadează dintre betoane. Există și câteva rute alternative, mai lungi, dar care oferă un cadru mai liniștit de pedalat.

În ultimii ani, pe malurile lacului Tarnița s-au dezvoltat mai multe unități de servicii turistice sau de agrement. În orice sezon, sunt disponibile mai multe cabane care se pot închiria, în zonele Plaja 1, Plaja 2 sau Coada Lacului. Vara poți sta la soare pe plaje private, poți închiria caiace, plăci pentru stand-up paddling (SUP) sau alte tipuri de ambarcațiuni pentru plimbări pe lac. Pentru cei care doresc să se încadreze într-un buget mai restrâns exista și varianta clasică de a merge doar „la o baie”. Trebuie doar să coborâți spre luciul de apa, de la drumul care ocolește lacul. Merită să îți iei masca pentru snorkeling cu tine pentru că sunt șanse mari să vezi pești precum cleni, bibani sau bibani soare. Dacă dorești să eviți aglomerația, în special în zilele calde de vară, cel mai sănătos este să mergi în timpul săptămânii. În weekend e foarte dificil să găsești loc de parcare.

Piatra lui Dan e un punct panoramic de pe malul drept al Tarniței, ce ofera o perspectivă impresionantă a lacului, parcă desprinsă din povești. În varianta prezentată, traseul durează între o ora și o oră jumătate, in funcție de condiția fizică.

2. Satul Rîmetea și Colții Trascăului

Distanță Cluj-Napoca – Satul Rîmetea: 60km

Am scris un articol dedicat zonei satului Rîmetea, în care apar și următoarele două obiective turistice. Puteți da click aici pentru a-l citi pe îndelete.  Le voi relua pe scurt și aici, alături de fotografiile sau filmele aferente

Satul Rimetea toamna, vazut de pe Piatra Seciuluiu, Coltii Trascaului. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj,

Vreau să vă spun de la bun început că pentru a vizita zona satului Râmetea (Torocko, în maghiară), cel mai practic ar fi să mergeți acolo într-o excursie de minimum 2 nopți. Astfel, veți avea suficient timp pentru a parcurge toate obiectivele din zonă. Oparte dintre ele: vizitarea satului Rîmetea, traseul Piatra Secuiului – Colții Trascăului, Cheile Borzești, Cascada Ciucaș, Cetatea și satul Colțești, Cheile Plaiului și Cheile Silosului.

Rimetea este un sat secuiesc (unguresc) de la poalele stâncilor Colții Trascăului, în județul Alba. Până în 1876, Rîmetea era unul dintre cele 7 scaune secuiești din Ardeal, anume Scaunul Secuiesc al Arieșului. Casele albe sunt în mare parte adunate în jurul pieței centrale și se pot vizita. Aproximativ 200 de clădiri (case, grajduri, ateliere), reprezintă moștenirea cultural-istorică a satului Rimetea.

Arhitectura secuiasca in satul Rimetea, Alba

Stilul lor arhitectural este un amestec dintre stil secuiesc și german, tipic Ardealului. O parte dintre acestea au fost convertite în pensiuni. Serviciile turistice au devenit principala sursă de venit a localnicilor, iar satul Râmetea este unul dintre modele de turism rural sustenabil, care ar trebui urmate și de alte zone din România.

Coltii Trascaului privire dintre satul Rimetea si satul Coltesti. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj, obiective judetul cluj, atractii cluj, obiective cluj napoca, atractii cluj napoca

Traseul Piatra Secuiului este un circuit cam de 4 ore. Puteți urmări parcurgerea acestuia în filmul de mai sus. Am parcurs acest traseu vara, dar și toamna. De fiecare dată mi s-a părut spectaculos pentru culorile vegetației, a stâncilor și a panoramei asupra satului Rîmetea.

3. Cheile Borzești și Cascada Ciucaș

Distanță Cluj-Napoca – Cheile Borzești: 47km. Distanță Cluj-Napoca – Cascada Ciucaș: 43km

Cheile Borzești sau Cheile Borzeștilor sunt situate lângă satul Buru, pe valea Arieșului. Acestea fac parte din Muntele Mare, subgrupă a Munților Apuseni, în apropiere de Cheile Turzii. Cheile Borzești sunt un obiectiv turistic mai puțin cunoscut din județul Cluj. Majoritatea turiștilor cunosc doar Cheile Turzii.

Circuitul Cheilor Borzești este relativ sălbatic. Cărările sunt marcate și mergând pe circuit poți vedea mai multe cascade în partea inferioară si cea superioară a cursului de râu care le străbate. În zonele mai dificile au fost montate cabluri care te ajută să parcurgi traseul mai ușor. Partea inferioară a Cheilor Borzești se prezintă sub forma unui defileu îngust, cu pereți verticali, care amintesc de Cheile Galbenei din zona Padiș, din Parcul Natural Apuseni.

Cascada in Cheile Borzesti Cluj. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj, obiective judetul cluj, atractii cluj, obiective cluj napoca, atractii cluj napoca

Cascada Ciucaș se află pe cursul râului Hășdate, relativ aproape de locul de vărsare în Arieș. Este un loc de scăldat destul de cunoscut, în special pentru locuitorii din Turda și comuna Mihai Viteazu. Înainte să formeze cascada Ciucaș, râul Hășdate trece prin Cheile Turzii. Zona e împânzită de trasee turistice marcate, recent reabilitate, care leagă pe mai multe rute Cascada Ciucaș de Cheile Borzeștilor si respectiv Cheile Turzii.

4. Cheile Plaiului

Distanță Cluj-Napoca – Cheile Plaiului: 66km

Cheile Plaiului este o rezervație naturală de tip geologic, din Munții Trascăului. Intrarea pe traseu se face de la ieșirea din satul Izvoarele, situat la 9km de Rîmetea, județul Alba. Traseul durează aproximativ 2 ore dus-întors. Pentru a parcurge Cheile Plaului e nevoie de voință și condiție fizică minimă, deoarece urcarea este abruptă. Din extremitatea superioară a cheilor, continuând pe marcajul „Cruce roșie”, se poate ajunge pe Platoul Bedeleu, la Poarte Zmeilor sau la frumoasele cascade de la Pietrele Vorbitoare.

Din punctul meu de vedere, acest obiectiv este poate cel mai puțin spectaculos dintre toate. Dar dacă le-ai văzut deja pe toate celelalte și vrei să încerci un obiectiv mai puțin vizitat, fără să ieși din aria de 100km din jurul orașului Cluj-Napoca, atunci merită deplasarea. Acest traseu poate să-ți umple o dupămasă în orice zi a anului.

5. Traseul Pietrele Vorbitoare (cascadele de la Șipote) – zona Sălciua

Distanță Cluj-Napoca – Sălciua: 75km

Poteca tematică Pietrele Vorbitoare e un traseu situat în Munții Trascăului, comuna Sălciua, județul Alba, pe Valea Arieșului. Punctul final al traseului sunt Cascadele de Travertin. Acestea sunt o formațiune spectaculoasă situată în partea superioară a pârâului care formează mai jos, cascada Șipote. Aceasta din urma poate fi admirată de la drumul național Turda-Câmpeni, din parcarea amenajată de comuna Sălciua.

Circuitul Cascadelor de Travertin poate fi realizat în viteză, în aproximativ 2 ore. Timpul de vizitarea poate fi extins la o zi, dacă ritmul este mai lent sau dorești să vizitezi mai multe obiective din zonă. Două dintre acestea sunt Peștera Zmeilor sau Platoul Bedeleu.

Mica pestera la cascadele de travertin de pe Circuitul Pietrele Vorbitoare.

Pietrele Vorbitoare e un traseu foarte potrivit pentru vizitare împreună cu copiii. Au fost amenajate câteva panouri informative despre fauna, flora și geografia zonei. Panorama asupra Văii Arieșului și formațiunile calcaroase îi apropie de natură, atât pe cei mici cât și pe adulți.

Continuând pe drumul Turda-Câmpeni avem acces spre cele mai impresionante zone ale Munților Apuseni, anume zona Scărișoara, Parcul Național Munții Apuseni, zona orașului Brad sau Roșia Montană. Acestea însă, nu se încadrează în aria stabilită pentru acest articol. Dacă dorești să afli mai multe despre ele, le găsești în postări mai vechi pe acest site sau în filme de pe Canalul PlecatiDeparte pe Youtube.

6. Stufărișurile de la Sic

Distanță Cluj-Napoca – Stufărișurile de la Sic: 45km

Stufărișul sau Stufărișurile de la Sic reprezintă o rezervație naturală din judetul Cluj, pe care unii o numesc și Delta Transilvaniei. Aria protejata de la Sic este tot mai mult vizitată de către locuitorii orașului Cluj-Napoca. Te poți plimba pe o alee sau punte de lemn, care străbate stuful, chiar de la intrarea în Comuna Sic. Există 3 foișoare, dintre care, unul mai înalt pentru observarea păsărilor. Foișoarele sunt un loc de odihnă la umbră, dacă ai ajuns într-o zi însorită.

Comuna Sic este un vechi oraș secuiesc, unde locuitorii, în proporție de 96% maghiari, încă păstrează obiceiuri și tradiții, vechi de mai bine de 300 de ani. În Sic se poate vizita Muzeul Dansului deschis de către un olandez care s-a îndrăgostit de muzica și dansurile localnicilor. După ce a vizitat pentru prima oara localitatea în 1990, vizitele sale în România au devenit tot mai dese. A cunoscut o localnică, s-au căsătorit și-a dedicat activitatea continuității valorilor culturale ale zonei. Vei recunoaște intrarea în muzeu după cele doua perechi de cizme pentru dans tradiționale atârnate la poartă.

7. Cheile Râmețului

Distanță Cluj-Napoca – Cheile Râmețului: 100 km

Cheile Râmețului este un obiectiv turistic din afara județului Cluj, situat la 100km de orașul Cluj-Napoca. Sunt o rezervație naturală, care face parte dintr-o arie naturală mai extinsă din Munții Trascăului. Accesul se face intrând pe drumul secundar 750C din Teiuș, spre mănăstirea Râmeț. Venind cu mașina, se trece de mănăstire, iar la mică distanță după terminarea asfaltului, căutam un loc unde sa lăsam mașina. Chiar la intrarea pe traseu există o poiană, unde drumul devine mai lat. Teoretic ar trebui sa fie suficient loc de parcare pentru toată lumea.

Înainte de toate, e bine să știm că sunt 2 trasee marcate care parcurg Cheile Râmețului. Primul este traseul care însoțește cursul de apă. Este traseul pe care l-am parcurs în acest film. Al doilea, prin Brâna Caprelor, reprezintă o alternativă pe versantul stâng, care oferă niște puncte panoramice asupra defileului. Mulți vizitatori aleg să parcurgă Cheile Râmețului pe primul traseu, pe malurile râului, iar la întoarcere aleg cărarea Brâna Caprelor.

Traseu pe lanturi in Cheile Rametului, judetul Alba. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj, obiective judetul cluj, atractii cluj, obiective cluj napoca, atractii cluj napoca

Cheile Râmețului sunt spectaculoase și amintesc de trasee precum Cheile Galbenei din Parcul National Apuseni. Ele reprezintă un obiectiv important din județul Alba si zona Munților Apuseni pe care nu trebuie să îl ratezi.

8. Circuitul Cheilor Someșului Cald

Distanță Cluj-Napoca – intrare Cheile Someșului Cald, dinspre Ic Ponor: 100km

În altă direcție, tot la 100km, găsim un obiectiv turistic, care face parte din Parcul Natural Apuseni. Zona Padiș, cum mai este denumită aria protejată, face obiectul unor postări mai vechi de pe acest site și unei serii de filme pe care le poți vedea în ordinea cronologică pe Canalul PlecatiDeparte.

Amintesc totuși și aici de Circuitul Someșului Cald din 2 motive. Primul este pentru că se încadrează în aria de 100km în jurul orașului Cluj-Napoca. Al doilea deoarece, din păcate, la momentul publicării acestui articol, drumul din Cluj-Napoca în Padiș este în continuare impracticabil cu mașină mică. Până la Ic Ponor se poate ajunge în condiții decente pentru că a fost reabilitat. Din păcate, ultimii 11km până la Cabana Padiș, sunt într-o stare de degradare avansată. Din Ic Ponor se poate continua doar cu mașină 4×4 sau cu tractorul, dacă mergi la furat de lemne. Nu glumesc! Vei vedea în filmul de mai sus, până unde s-a ajuns cu defrișările.

Cheile Somesului Cald vazute de pe unul dintre versanti, in Parcul Natural Apuseni. obiective turistice cluj,

Accesul spre Cheile Someșului Cald se face mergând în dreapta de pe un drum forestier 1,5km mai sus de Satul de Vacanță Ic Ponor, chiar înainte de Cabana Tricolorul (un grup de 3 clădiri abandonate). Nu voi intra în detalii scrise despre traseul Cheilor Someșului Cald aici. Vei găsi toate detaliile, filme, hartă pentru download și alte informații utile despre tot Parcul Natural Apuseni în acest articol.

9. Cascada Vălul Miresei & Traseul Pietrele Albe – zona Răchițele

Distanță Cluj-Napoca – Cascada Vălul Miresei din Răchițele: 80km

Satul Răchițele este o zonă liniștită și pitorească din Munții Apuseni. E poziționat pe drumul de acces în Parcul Natural Apuseni, în județul Cluj. Răchițele este destul de sărac în atracții turistice, comparativ cu zona Gârda-Scărișoara. Principala atracție sau obiectiv turistic din Răchițele este Cascada Vălul Miresei.

Ca să ajungem la cascada Vălul Miresei, chiar din centrul satului Răchițele, intrăm pe un drum secundar, asfaltat, în dreapta. După aproximativ 5km ajungem la o parcare. Este locul unde teoretic ar trebui să lăsăm mașina, la intrarea în Cheile Stanciului, unde vom găsi cascada Vălul Miresei.

Cascada Valul Miresei din Rachitele Cluj.

De la baza cascadei Vălul Miresei, pe drumul care cotește în stânga, se poate urca deasupra acesteia. Pe același drum, se poate merge spre Vârful Lespezi, spre Pietrele Albe sau chiar Vârful Vlădeasa, pe trasee turistice. Din Răchițele se poate intra în Parcul Natural Apuseni (intrarea nordică). Drumul asfaltat trece prin Doda Pilii și Ic Ponor.

Pe traseul Pietrele Albe din Muntii Apuseni, in apropiere de Rachitele, in judetul Cluj

Traseul care m-a impresionat cel mai mult anul trecut (2020) este circuitul Pietrele Albe. De la cascada Vălul Miresei, continuăm pe jos, pe drumul forestier din stânga. Vom găsi un indicator la câțiva km mai sus, loc în care părăsim drumul pietruit și intrăm pe cărare. Urmează o urcare de mai bine o oră, prin fața unui perete stâncos, pe care îl vedem pe partea dreaptă. Acelea sunt Pietrele Albe. Când ajungem sus, înainte să începem să parcurgem crestele, ne intersectăm cu un alt traseu pe care în 1,5-2 ore am putea ajunge pe Vârful Vlădeasa.

Pietrele Albe vazute de jos, de pe traseul turistic

După o pauză de odihnă, parcurgem Pietrele Albe pe creastă. Priveliștea e extraordinară de acolo, cu valea amplă care se deschide pe partea dreaptă și stâncile verticale pe vârful cărora trece poteca. Deși era o zi înnorata de toamna timpurie, ne-am intersectat cu mulți turiști. Probabil vara este și mai aglomerat. Chiar și așa, nu am simțit că ar fi un traseu pe care să se aventureze oricine.

Privire panoramica Pietrele Albe, la finalul traseului, inainte de coborare, in Muntii Apuseni, zona Rachitele. obiective turistice cluj, imprejurimi cluj, obiective cluj,

Coborârea se face pe extremitatea opusă a pietrelor, după care revenim la drumul forestier. În total am umblat aproximativ șase ore, deci Pietrele Albe e un traseu comparabil cu traseele din zona Padis. Fiind un circuit, accesul se poate face în ambele direcții. Dacă vei merge pe direcția inversă, e posibil ca urcarea să fie mai dificilă.

10. Valea Ierii

Distanță Cluj-Napoca – Valea Ierii: 50km

Valea Ierii este o comună din județul Cluj, situată în partea estică a munților Apuseni. Este probabil una dintre cele mai mici comune, ca și număr de locuitori din Romania. Conform recensământului din 2011, Valea Ierii are 888 locuitori. Acesta poate fi un motiv pentru lipsa atracțiilor turistice din zona. Chiar și așa, dacă ajungi în Valea Ierii vei găsi locuri frumoase de stat cu cortul. Sunt multe poienițe încăpătoare pe Valea râului Iara sau văile afluenților acestuia. Cu cât urci mai în amonte, cu atât mai puțină lume vei întâlni.

Pe unul dintre brațe se ajunge la barajul și lacul de acumulare Bondureasa. E un lac mic, care poate doar mie mi se pare special, pentru că mergeam de multe ori acolo în adolescență. Pe alt braț, mergând pe un drum care este în proces de reabilitare, se ajunge în golul alpin, aproape de limita sudică a județului.

Din păcate, ultima oară când am fost pe Valea Ierii a fost în starea de alerta din primăvara 2020. Nu am găsit deschis nici un restaurant de-a niciunei pensiuni. Am băut totuși o cafea si ne-am cumpărat niște fructe din singurul magazin alimentar sătesc. L-am găsit deschis, vis-a-vis de primărie. Dacă ar fi să fac o recomandare, ar fi să mergi în Valea Ierii fără așteptări.

Concluzii

Sper că ai citit până aici! Poate știi vreun alt loc mișto care se afla în interiorul acestei raze de 100km în jurul orașului. Dacă dprești scrie-l într-un comentariu mai jos, sau sub unul dintre filmele de pe Youtube. Dacă îți pot fi de folos cu alte informații despre atracții din zonă, nu ezita să mă contactați pe Youtube, Facebook sau alte rețele de socializare. Distanțele au fost calculate din Piața Muzeului în centrul vechi, sau punctul 0 al orașului Cluj-Napoca.

Fotografiile din albumul: 2020 – Excursii in pandemie in Romania

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

The post Obiective turistice in jurul orașului Cluj-Napoca appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente