Ingrediente:
- (reteta pentru 1kg – 2 cozonaci)
- 1 kg. Faina
- 40 gr. Drojdie
- 1 lingurita sare
- 200 gr zahar
- 5 oua (galbenusuri) de preferat oua de casa
- ½ l. lapte
- 100 ml. Ulei
- Esenta de rom, vanilie (ce/cat prefera fiecare)
Mod de preparare:
La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar,
100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de
consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o
incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si
intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o
acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si
pentru a se mentine caldura).
Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de
lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se
topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat
cat sa nu friga mana la framantat. Aluatul se incepe a framanta
dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile,
faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia
Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul nu este
foarte moale mai adaugati putina faina. in functie de anotimp sau
starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de
absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din
compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu
cacao). Se lasa la crescut timp de o ora, la cald, fara curent rece
si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.
Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale
si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati
uleiul care dupa coacere dauneaza. Pe fiecare se poate pune nuca si
cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru
copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat,
atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a
adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea
alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum
doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei
parti.
In tava se mai lasa la crescut tot 60 min, pana ajunge la
inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de
zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50
– 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3
pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in
primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la
copt tavile la mijlocul cuptorului.