Ingrediente:
(reteta pentru 1kg – 2 cozonaci)
1 kg. Faina
40 gr. Drojdie
1 lingurita sare
200 gr zahar
5 oua (galbenusuri) de preferat oua de casa
½ l. lapte
100 ml. Ulei
Esenta de rom, vanilie (ce/cat prefera fiecare)
Mod de preparare:
La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).
Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat. Aluatul se incepe a framanta dupa ce ma...