Ingrediente:
Pentru aluat:
- 2 ouă
- 10 gr. drojdie
- 60 gr. unt
- 200 ml lapte
- 100 gr. zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- coajă portocale
- 550 gr făină
Pentru umplutură:
- 2 linguri scorţişoară măcinată
- 100 gr unt
- 75 gr zahăr
Pentru uns:
- 1 gălbenuş
- 2 linguri lapte
Pentru glazură:
- 100 gr unt
- 100 gr brânză Almette
- 150 gr zahăr pudră
Mod de preparare:
Melcii cu scortisoara si glazura din branza sunt pur si simplu
irezistibile. Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se
lichefiază, apoi se amestecă cu 50 ml lapte călduţ şi puţină făină.
Am obţinut în felul aceste maiaua, pe care o lăsăm puţin la
crescut, la loc călduţ. Apoi punem în cuva maşinii de pâine…maiaua,
ouăle întregi, restul de zahăr, laptele călduţ, untul care a fost
topit şi răcit, în prealabil. Apoi adăugăm făina amestecată cu
sarea. Setăm maşina de pâine pe programul special pentru frământat
şi dospit, fără coacere… şi ne vedem de alte treburi. Altfel
frământâm totul până obţinem un aluat elastic şi lăsăm la crescut
la loc cald.
După ce avem aluatul astfel crescut îl întindem pe masă şi cu
sucitorul întindem o foaie de cam 0,5 cm grosime. Apoi ungem cu
unt, presărăm zahărul şi la urma scorţişoara măcinată. Rulăm apoi
pe lungime, foarte strâns. Altfel rulourile se vor desface la copt…
lucru care mi s-a întâmplat şi mie, drept pentru care mie mi-au
ieşit nişte melci şi nu rulouri… Aşadar formăm un rulou din care
vom tăia bucăţi de 4 cm, cu aţa. Punem bucăţile într-o tavă
tapetată cu unt şi făină, lăsăm puţin la crescut în tavă, la loc
cald, cam 15-20 minute.
Încorporăm un gălbenuş în două linguri de lapte şi ungem
fiecare rulou pe întreaga suprafaţă. Apoi dăm la copt în cuptorul
încălzit, până se rumenesc frumos.
Separat vom face grazura astfel: frecăm untul cu brânza şi
apoi adăugăm treptat zahărul pudră, frecând în continuare până
obţinem o cremă spumoasă. Când melcii sunt gata, cât sunt încă
fierbinţi se toarnă glazura de brânză deasupra. Se lasă apoi la
răcit şi sunt absolut mai mult decât delicioşi.