Crema Catalana

  • Postat în Life
  • la 06-05-2020 17:31
  • 318 vizualizări
Crema Catalana
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Sisters Kitchen

Asa cum va spuneam pe Instagram zilele trecute, nu exista local din Spania in care sa merg si sa nu intreb daca au crema catalana, un desert pe care eu il ador. Si de mai multe ori am si gasit dar au fost si situatii in care ni se spunea nu, nu, nu avem:((( daca vreti inghetatata!!!pe bune?Avand in vedere ca in momentul de fata vacanta este undeva foarte departe, am incercat sa-mi temperez putin dorul si pofta, asa ca am pregatit acasa, pentru prima oara faimoasa crema catalana. Si tare bucuroasa am fost de rezultat. Este o desert simplu, pe baza de crema de oua, daca a-ti mai facut crema de vanilie nu veti da gres.

Crema catalana

Crema catalana mai este denumită și crema quemada (cremă arsă) sau crema de Sant Josep (crema Sfântului Iosif). Tradițional, desertul este savurat în data de 19 martie, în timpul sărbătorii Sfântului Iosif. De asemenea, în această zi, Spania sărbătorește și Ziua Tatălui.

Se spune ca a luat naștere din… greșeală și culmea, nici măcar nu în Spania, ci la Cambridge, prin secolul al XVII-lea. Legenda spune că nişte măicuţe de la o mănăstire din regiune aşteptau vizita unui episcop, pregătind o budincă ca să-l întâmpine. Ieșind prea lichidă, ca să remedieze situația, măicuțele au adăugat deasupra un strat de zahăr caramelizat. Rezultatul de nota 10 !

Ingrediente: 3 portii

  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 15 gr amidon.
  • 100 gr zahar
  • coaja de la 1/2 lamaie.
  • coaja de la 1/2 portocala
  • 1 baton de scortisoara

Mod de preparare :

  • Laptele, împreună cu jumatatea din zahar (50gr) se pune la fiert, până când pe marginea vasului începe să apară spumă. Vasul se ia de pe foc, adaugam aromele si lasam compoziția încă 10 minute la infuzat, cu un capac deasupra.
  • Intr-un bol amestecam galbenusurile cu un praf de sare. Restul de zahar se amesteca cu amidonul si se pun peste galbenusuri.
  • Se amesteca repede sa nu formeze cocoloase.
  • Laptele trebuie strecurat și turnat cât este încă fierbinte peste gălbenușuri. Se toarnă încet, în fir subțire, amestecând continuu . Punem pe foc mic si amestecam continu cu un tel sa nu se lipeasca, pana se ingroasa. Nu dureaza mult, cca 10-15minute.
  • Crema se pune in formele/vasele pe care le aveti, se niveleza cu ajutorul unei lingurite. Se lasa sa se racesca la temperatura camerei, dupa se da la rece minim 4 ore, daca va puteti abtine peste noapte:)))
  • Se folosesc de obicei forme de teracota pentru o persoana sau vase tip ramekin.
  • Se scot de la frigider, se presara cu zahar si se caramelizeaza cu ajutorul unei torte.

Haideti sa ne imaginam ca suntem acolo pentru cateva momente!

Să ne spuneți dacă v-a plăcut !

Cu drag,

Georgiana si Iolanda

Distribuie:

0000