Dimineti cu miros de paine calda. Cu putin unt si magiun avem asigurata reteta fericirii, cel putin pentru noi. Perioada carantinei ne-a tinut langa cuptor si iata ca avem o noua reteta de paine de casa, simpla si extrem de gustoasa. Noi o tinem intr-un servet curat de bumbac, se pastreaza foarte bine si nu se usuca .
Paine de casa Paine de casa Paine de casa- Ingediente:
- 1 kg faina 650 (in functie de faina folosita, e posibil sa mai fie nevoie de putina faina aprox 100 gr)
- 10 gr sare
- 25 gr drojdie proaspata+1 lingurita de zahar
- 650 ml apa calduta
Mod de preparare
- Desfacem drojdia in bolul in care vom framanta painea cu 100 ml apa calda (nu fierbinte!) si o lingurita de zahar.O lasam 10 minute pana se activeaza. Adaugam si restul de apa.
- Cernem faina si o amestecam cu sarea. Adaugam treptat peste drojdie si amestecam cu o lingura pana se aduna aluatul. Punem aluatul pe masa si framnatam 10 minute.
- Punem aluatul la crescut intr-un bol acoperit cu un servet sau cu folie alimentara aprox 1-1/2 ora maxim.
- Scoatem aluatul, mai framantam un pic si ii dam forma dorita. Din compozitia aceasta puteti face 2 paini sau o paine rotunda mare. Noi am facut ambele variante, oricum la cat e de buna nici nu conteaza forma, va disparea rapid:)) Lasam la crescut 30-45 minute,pana isi dubleaza volumul.
- Dam drumul la cuptor la 200 grade cu ventilatie. Daca nu aveti cuptor cu aburi, puneti apa intr-un vas cu 5 minute inainte de a baga painea in cuptor si lasati asa pe toata perioada. Cand a crescut painea, o bagam la cuptor 40 minute. In functie de cuptor perioada poate fi mai mare.Daca nu va place coaja crocanta a pâinii, dupa ce o scoateți din cuptor se unge cu putina apa sau ulei si se acoperă cu un servet.Coaja se va inmuia.
Pofta buna!
Cu drag,
Iolanda si Georgiana Voinea
Distribuie:
0000