O dulceata aromata, parfumata.....inspirata de dulceata de piersici a lu' Maya,din:5-6 gutui (aprox. 1,3 kg fruct tocat)1 l apa1 kg zaharzeama de la 2 lamaiFructele, (de la Gabriela...merci)se spala,se curata,se indeparteaza cotoarele(nu se arunca).Cojile si cotoatele se pun la fiert in apa (1 l),cat sa le acopere,timp de 15-20 min;Miezul de gutuie se taie bucati si se amesteca cu zeama de lamaie:
Dupa fierbere ,decoctul obtinut se strecoara,se amesteca cu zaharul si se pune la fiert pe foc mediu,pana "se leaga" (se face proba),se adauga fructele (cu tot cu lamaie) si se fierbe in continuare(la foc mic) pana dulceata "se leaga".Dulceata se pune fierbinte , in borcane sterilizate ,uscate si se intorc pentru 10 min cu capacul in jos ,apoi se intorc si se vor acoperi cu o patura!