...frecata, malaxata, data prin sita, facuta piure cu mixerul
vertical, blenduita...fiecare cu ce are prin bucatarie. Iese
oricum!
Daca tot ploua, e frig si întunecat, merge si-o fasole batuta,
ca tot a început vara. Bun, mai ne mîngîie si cîte o raza de
soare...uneori...scurt...atît cît sa fug cu castronelul dupa ea
pentru o poza mai vesela :D
Reteta - nimic deosebit, si probabil o stie toata lumea, dar poate va e si voua frig si nu va gînditi chiar la fasole, acum...asa ca poate va lasati inspirati, amintindu-va de aceasta gustarica delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta nu necesita cantitati exacte. Faceti cît doriti. Daca fierbeti prea multa fasole, dupa ce ati frecat-o, trecut-o prin sita, blender, mixer vertical...sau ce-o fi, o puteti pastra într-o doza închisa ermetic, în congelator. Astfel, mai aveti de-o tura, cînd vremea rece va bate la usa :D
Sau, poate vi se anunta o vizita neasteptata, si pîna
pregatiti fripturile puteti dezgheta fasolea pasata, caliti ceapa,
prajiti felioare - triunghiuri, rotite, patratele, scrijele... de
pîine sau baguette, si aranjati rapid un platou cu aceste bucatele
de pîine cu fasole, decorate frumos cu inele de ceapa caramelizate,
sau chiar o muraturica mititica si va tineti oaspetii într-o buna
dispozitie :)
Ingrediente:
- fasole
- morcovi
- telina
- patrunjel radacina cu tot cu verdeata
- ceapa rosie
- sare, piper
- ulei
- un strop de zahar (optional )
Fasolea uscata se lasa 8 -10 ore/ sau peste noapte la înmuiat,
dupa care se fierbe cu radacinoasele spalate si curatate, întregi
sau bucati mari, pîna fasolea e moale. Se îndeparteaza legumele
fierte si se freaca sau se face piure în blender, sau cu mixerul
vertical. Pentru culoare si un gust mai dulceag, se poate lasa în
fasolea fiarta si o bucatica de morcov sau chiar unul întreg.
Pastrati putin din apa de la fiert. Daca vi se pare prea densa
textura, puteti adauga cîte o lingurita în blender în timp ce
malaxati. Potriviti de sare si piper.
Ceapa rosie se taie rondele si se caleste pîna devine aurie. Pentru o aroma mai intensiva cu tenta caramelizata, presarati putin zahar. Atît cît luati cu trei degete...de doua ori, daca nu va face rau :D
În ceapa calita puteti adauga boia dulce daca va place, sau la rumenit puteti adauga o lingura de concentrat de rosii - stiti dozicile acelea mici?..sigur mai stiti si voi alte variante.
Cu pîine prajita merge super! Si cu un gogosar murat umplut cu varza...mmmmm :)
Ceapa rosie se taie rondele si se caleste pîna devine aurie. Pentru o aroma mai intensiva cu tenta caramelizata, presarati putin zahar. Atît cît luati cu trei degete...de doua ori, daca nu va face rau :D
În ceapa calita puteti adauga boia dulce daca va place, sau la rumenit puteti adauga o lingura de concentrat de rosii - stiti dozicile acelea mici?..sigur mai stiti si voi alte variante.
Cu pîine prajita merge super! Si cu un gogosar murat umplut cu varza...mmmmm :)
Eu am ales varianta simpla, doar cu ceapa usor caramelizata si
servita la gramada,
direct din castron. În familie merge :D