Ingrediente:
- 3/4 cana unt (cam 250 g)
- 6 mere mari
- 1/2 cana zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita vanilie
- 10 foi de placinta Phyllo (sau de care ai)
Mod de preparare:
1. Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii. 2.
Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se
adauga merele taiate felii si zaharul. 3. Lasati-le pe foc timp de
15 minute sau pana cand merele se caramelizeaza (la mine a durat
cam 25 minute). Adaugati apoi scortisoara si vanilia. Lasati sa se
raceasca. Intre timp se prepara foietajul. 4. Topiti untul la
microunde. Ungeti cu unt o forma rotunda (cu diametrul de cca 20
cm) si asezati pe fundul ei o foaie de placinta unsa si ea tot cu
unt. 5. Ungeti a doua foaie de placinta cu unt, apoi impaturiti-o
in 2, apoi impaturiti-o iar in 3 (in final va trebui sa aveti o
fasie lunga cat era latimea foii initiale si lata cam de 2.5-3cm).
Asezati foaia in forma astfel incat sa depaseasca marginea formei
cam cu 15 cm. Pregatiti si celelalte foi in acelasi fel si
asezati-le in evantai, astfel incat marginile lor sa se suprapuna
in centru. 6. Turnati compozitia in forma (pastrati cateva felii de
mere pentru ornat). 7. Incepand cu ultima foaie pusa in tava,
ridicati extremitatea fasiei, rasuciti-o delicat, deschideti
marginea ca pe o floare si puneti-o deasupra compozitiei, astfel
incat sa ramana in mijlocul formei un cerc cu compozitie
neacoperita (diametru cam 8 cm). Repetati chestia asta cu toate
foile. Asa arata cu toate foile pliate si desfacute ca niste
trandafiri. Si ornata cu feliile pe care le-am pastrat inainte: 8.
Se baga in cuptorul incalzit la 375F (190C) timp de 30 minute sau
pana cand foietajul devine auriu. Lasati-o sa se raceasca. Se taie
rece, ca altfel va curge compozitia de mere. Se pudreaza cu zahar
farin (cand e rece, ca sa nu se topeasca zaharul) si se taie.