Vara da semne c-ar vrea sa-si ia la revedere. Toamna începe
sa-si faca loc printre frunze, le rugineste si totodata ne aduce
racoarea mult asteptata, fiindca vara asta ne-a cam încins cu
temperaturi ridicate si umiditate nesuferita! Ma bucur de racoare
si de faptul ca am chef sa gatesc cîte ceva mai "solid". Rasfoind
internetul dupa inspiratie, am dat de reteta asta minunata pe
Jamila Cuisine, si anume Gulas de vita gatit la Crock Pot. În afara
faptului ca puteti citi reteta, o puteti si vedea. Un video foarte
bine realizat si explicat de Geanina. Tot acolo veti gasi si alte
retete gatite în acest vas minune - Crock Pot/ Slow Cooker .
Cu ocazia asta mi-am scos si eu vasul de la praf. Nu l-am mai
folosit de... mai bine nu va spun. Cert este, ca gatitul în acest
vas este chiar confortabil; nu face mizerie, nu ies aburi, nu face
miros în casa aproape deloc, se poate lasa nesupravegheat fara
probleme. Mîncarea nu da în foc, nu se arde, nu trebuie
amestecata...pur si simplu se face încet. Datorita procesarii la
temperatura joasa, ingredientele îsi vor pastra proprietatile
nutritive, aromele au timp sa se desfasoare, iar rezultatul final
va fi unul gustos.
Reteta pregatita de mine este aproape identica cu Geaninei. O sa va scriu si cantitatile folosite de mine. Diferentele: mai putina carne, boia dulce + iute, am sarit ardeiul iute, ceapa folosita de mine a fost verde, iar chimenul l-am mojarit. Dupa cum vedeti, diferentele sînt minimale, în rest am respectat metoda de preparare. Timpul însa...deci eu am mai lasat cam 20-30 minute în plus. Spre surprinderea mea, carnea era deja moale dupa cele patru ore, însa cartofii au mai avut nevoie de putin timp :D
Reteta pregatita de mine este aproape identica cu Geaninei. O sa va scriu si cantitatile folosite de mine. Diferentele: mai putina carne, boia dulce + iute, am sarit ardeiul iute, ceapa folosita de mine a fost verde, iar chimenul l-am mojarit. Dupa cum vedeti, diferentele sînt minimale, în rest am respectat metoda de preparare. Timpul însa...deci eu am mai lasat cam 20-30 minute în plus. Spre surprinderea mea, carnea era deja moale dupa cele patru ore, însa cartofii au mai avut nevoie de putin timp :D
Ingrediente:
- 750 g pulpa vita, taiata bucati
- 1 kg cartofi noi
- 300 g rosii pasate
- 1 lingura boia dulce
- 1 lingura boia iute
- 2 morcovi, taiati rondele
- 1 ardei gras, taiat julien
- 3 frunze de dafin, proaspete
- 5 fire ceapa verde, taiate rondele
- putin chimen, pe care l-am mojarit
- sare si piper
- patrunjel tocat presarat deasupra, direct în farfurie
- 300 ml apa fierbinte
Ingredientele:
Pulpa de vita, taiata în bucati destul de marisoare.
Metoda de preparare:
În vasul ceramic se toarna rosiile pasate, deasupra se presara
ceapa, apoi morcovii, ardeiul gras, cartofii si în final carnea.
Geanina spune ca se pune mereu deasupra, carnea. Nu stiu exact de
ce, dar iese. Peste carne se presara condimentele: sarea, piperul,
boiaua iute si dulce, putin chimen macinat, nu uitati frunzele de
dafin, iar la sfîrsit turnati apa ( eu am pus-o fierbinte) peste
condimente. Se pune capaul si se porneste aparatul/Crock Pot/Slow
Cooker pe "High" timp de 4 ore. Pe "Low" i-ar trebui probabil vreo
8 ore.
Cînd veti îndeparta capacul, nasul va fi invadat cu arome
delicioase, papilele vor dansa, astfel încît foamea se va instala
pe loc în burtile voastre :D
Aici dupa exact 3 ore.
Nu uitati sa presarati patrunjel deasupra.
Carnea s-a desfacut cu furculita, nici nu e nevoie de
cutit.
Cartofii la fel - perfecti de moi si si-au pastrat forma. Asa
cum se vede si în video!
Merci, Geanina!