Înapoi din viitor (15) – Pace între dobitoace: SUA vs. Rusia

Înapoi din viitor (15) – Pace între dobitoace: SUA vs. Rusia
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe ἐσμέν

17-februarie-2025

Ah, dar nu mă pot abține să nu încerc a prezice un rezultat al negocierilor americano-ruse cu privire la Ucraina! Fierbe lumea prea tare. Variabilele sunt nu puține, iar contextul este provocator: perdaful tras de Vance Europei, excluderea Europei din discuție, excluderea Ucrainei din discuție, aparentele concesii făcute de Trump Rusiei în ultimele zile, pretenția Rusiei de a păstra ce a dobândit, refuzul Ucrainei de a negocia minereuri pentru securitate, alegerile din Germania, întâlnirea de la Paris (doar cei mai mari actori europeni, oricum România nu contează deloc în aceste zile) … pfui!  

Nimeni nu știe cu certitudine dacă SUA va pune piciorul în prag sau va face concesii. Orice este posibil: să nu-ți vină a pune de-o profeție?

Eu nu cred că SUA va fi grozav de fermă. Vor ceda rușilor teritorii, întrebarea fiind doar cât de mari. Crimeea, în mod sigur, e a lui Putin. Din cele 20% teritorii ucrainene cucerite rușii nu vor lăsa sub 10%, fiind posibil chiar să rămână cu tot. Ucraina nu pupă NATO pentru cel puțin vreo 15-20 de ani de acum încolo, dar va avea garanții de securitate din partea acestuia (sau doar a americanilor?).

Evident, Ucraina nu va accepta un plan de pace impus de alții. Chiar dacă SUA își vor retrage sprijinul, care până acum a fost substanțial, Ucraina nu va ceda, dar este posbil ca lucrurile să meargă mult mai greu pentru ei. Europa va continua să ajute Ucraina doar dacă AfD nu ajunge la putere în Germania.

S-ar putea ca intrarea Ucrainei în UE să nu fie nici măcar amintită la masa discuțiilor (de ce le-ar păsa americanilor de asta?), iar dacă UE va insista pe idee, acesta va încă o poamă a discordiei între cele două forțe atlantice.

În lipsa unei înțelegeri între cei patru actori – SUA, Rusia, Europa și Ucraina – NATO va trece prin clipe grele. În cazul în care proiectul lui Trump eșuează, americanii vor retrage contingente din Europa (descurcați-vă!). Mihail Kogălniceanu este prima pe listă.    

Prin toate acestea, România trece cu un președinte interimar. Eu îl respect pe Bolojan, nu am nimic împotriva-i, dar în exterior nu va fi privit ca un reprezentant legitim al țării noastre. Taman acum!

Una peste alta, sunt pessimist. Chiar dacă, improbabila înțelegere s-ar semna în Arabia Saudită, aceast fiind o adevărată minune, diavolul este în detalii, iar acestea sunt multe și încâlcite. Spre deosebire de Georgescu, eu nu cred în puterea iubirii.

Parfum de certitudine[1]: **


[1] Notă:

*****    Îmi pun capul pe butuc că așa vor sta lucrurile

****      Sunt foarte convins, dar nu aș miza cu viața

***         Poți conta pe ea, cam ca pe bursă într-o zi de vineri

**           Nu bag mâna în foc

*             Nu ați auzit asta de la mine