Înapoi din viitor (20) – Trump, negociatorul

Înapoi din viitor (20) – Trump, negociatorul
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe ἐσμέν

01-martie-2025 (a doua zi după discuția tensionată dintre Zelenskyy și Trump-Vance în Biroul Oval)

Pentru unul care a repetat de vreo cinșpe` ori „sunt un negociator, la asta mă pricep”, ceea ce s-a întâmplat ieri în Biroul Oval nu este o recomandare, ci dimpotrivă, o dovadă de incompetență. Lucrurile au început bine, cel puțin în aparență, cu strângeri de mână, zâmbete largi și colocvialisme, pentru a aluneca destul de abrupt într-o confruntare cum nu s-a mai văzut până acum, în direct, între doi șefi de stat.

Incompetență sau …

Nu ne-ar fi greu nu cedăm ispitei, puternice, de a crede că totul a fost de fapt o punere în scenă a americanilor, pentru a-l discredita pe Zelenskyy. Vance a jucat rolul câinelui scăpat din lesă, totuși dresat să facă ce era necesar, cu o precizie diabolică. Cred că și intervenția acelui ziarist nesimțit care îl ia la rost pe Zelenskyy pentru că nu poartă costum poate fi suspectată ca parte din plan (omul trebuie enervat în prealabil, înainte de lovitura de grație).

Nu a fost o dezbatere cu presa, ci o coridă. Hm?

Așadar, cam acestea sunt posibilitățile:

Varianta A. Un eșec răsunător al lui Trump, tocmai în domeniul său de expertiză. În acest caz, nu putem avea mari așteptări de la negocierea ce va să vină, căci rezultatul poate ieși oriunde între incredibil de prost sau o înțelegere care să oprească, măcar pentru o vreme, ostilitățile militare. Nu sunt de așteptat minuni, cum ar fi aceea că Rusia va ceda măcar o palmă de teritoriu deja cucerit prin agresiune militară.

Varianta B. O mișelească punere în scenă, pentru a-l discredita pe Zelenskyy, încă o dovadă de bune intenții față de prietenul Putin. Mai mult de atât nu se poate, judecând în termeni încă raționali.

Varianta C. Pur și simplu, avem trei lideri care nu au reușit să-i dea de capăt și s-au comportat ca niște flăcăi încinși la un pahar de tărie, înainte de a ieși în stradă pentru a rezolva problema „ca-ntre bărbați”.

Înclin spre Varianta B. SUA a dat semne clare despre faptul că nu (mai) este de partea Ucrainei, iar ceea ce s-a întâmplat aseară este în linie cu această nouă poziționare a americanilor față de ruși. Nu cred că tratatul pentru mineralele acelea mai constituie o miză pentru americani, mai ales că ele pot fi procurate și în urma unei înțelegeri cu Rusia. De fapt, a circulat zvonul că Trump nici nu a mai dorit acea întâlnire cu Zelenskyy pentru semnarea acordului, dar a fost Macron cel care l-am convins pe Trump să nu renunțe.

În ciuda diplomaticului răspuns al lui Zelenskyy din interviul de la Fox și a aparentei uși deschise din partea administrației americane („să vină când este dispus să discute pentru pace”), relația dintre cei doi se cam încheie aici. Nu-i mai împacă nimeni.

Va avea loc acea mult-așteptată negociere Trump-Putin, iar rezultatul va fi un dictat. Iar Zelenskyy, încurajat de liderii europeni, nu va accepta un dictat. Fără ajutor american, sitația ucrainenilor se va agrava.

Un licăr de lumină neașteptat pentru ucraineeni vine dinspre … China. Căci China a dat semne, discrete, că s-a apropia mai multe de Europa în aceste zile. Este și firesc: de ce nu te-ai împrieteni cu dușmanul dușmanului tău?

Parfum de certitudine[1]: ***


[1] Notă:

*****    Îmi pun capul pe butuc că așa vor sta lucrurile

****      Sunt foarte convins, dar nu aș miza cu viața

***         Poți conta pe ea, cam ca pe bursă într-o zi de vineri

**           Nu bag mâna în foc

*             Nu ați auzit asta de la mine