Vacanță în Croația (1) – Insula Pag (Novalja)

Vacanță în Croația (1) – Insula Pag (Novalja)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe ἐσμέν

Justificațiune

Deoarece pandemia de Covid-19 a complicat mult lucrurile în privința Greciei, am hotărât ca în anul 2020 să dăm o șansă Croației. Spre deosebire de greci, croații au cerut doar ca la intrare să facem dovada cazărilor, așa că am prezentat la graniță câte o confirmare tipărită pentru fiecare rezervare făcută pe Booking și … way to go!

Cu mașina prin Croația

Drumul urmat de noi a fost pe ruta Sighișoara – Nădlac – Budapesta – Balaton – Zagreb, unde am oprit pentru o noapte. În afară de drumul până la Sibiu, alături de o scurtă porțiune în aporiere de Lugoj, am mers doar pe autostradă.

Se știe, în Ungaria este necesară vigneta pentru a merge pe autostradă. În schimb, la croați se plătește pe kilometri parcuși: primești un tichet la intrare, pe care îl decontezi cu numerar, în euro sau în kune, la ieșirea pe drumurile naționale. După calculele noastre, în funcție de anumite particularități ale drumului, un șofer lasă cam 1 Euro la vreo 10-15 km parcurși. Din acest punct de vedere, este mai scump decât în Grecia.

De la Karlovac noi am ieșit pe o șosea obișnuită, care ne-a purtat pe un tărâm de poveste (vă amintesc doar: se trece pe la Plivice). Am reintrat pe autostradă pentru vreo 10 km la ieșirea spre Zadar.

Oricum, pe insula Pag se poate ajunge fie cu un ferry, dinspre nord, fie pe această șosea care se ramifică la un moment dat spre destinații interesante, precum Zadar sau Nin (vine și vremea lor…).

Primele impresii

Pag este, fără îndoială, o insulă ciudată, de un farmec aparte. Practic, vorbim de o fâșie îngustă de pământ, lungă de vreo șaizeci de kilometri. Intrarea propriu-zisă se face de pe un pod destul de nou. Când am trecut noi, se făceau niște lucrări de întreținere, dar nu am fost întrziați prea mult.

Pustietate cât vezi cu ochii și piatră, multă, multă piatră. Ne simțim de parcă am ieșit de pe planetă.

Din când în când mai vezi petece de vegetație uscată, ciulini și arbuști pitici.

În depărtare se văd munții de pe partea continentată. Deși nu sunt foarte înalți, prezența lor impresionează și dă o nuanță aparte apei mării.

Pag

Există și un orășel Pag, așezat într-o pustietate și individualizat de o pasarelă auto prin care se trece de pe o fîșie pe alta a insulei.

Din Pag drumul urcă pe cea mai înaltă colină, de unde se poate admira cel mai bine întreaga panoramă a zonei. Cu greu poți intui că mai departe pe acest drum voi mai întâlni așezări umane. Piatra este regina locurilor.

Novalja

Totuși, la capătul acestui drum ne așteaptă o stațiune ascunsă într-un golf protejat de un deal golaș, arcuit parcă anume pentru a proteja localitatea.

Novalia este un orășel de dimensiuni deloc neglijabile, construit oarecum la întâmplare; străzile par aruncare fără nici o noimă printre case și terenuri. Fiind înguste, în marea lor majoritate sunt pe sens unic. Din fericire, GPS-ul nostru le cunoaște bine …

Diversitate mare: tineri, vârstinici, familii cu copii mai mari și mai mici, oameni mai înstăriți, dar și aventurieri care, în lipsă de opțiuni sau finanțe, dorm sub cerul liber.

Spațiul de promenadă este generos și oferă de toate pentru toți. Dacă nu ai vedea din când în când câte o mască, aproape că ai uita de faptul că în alte locrui ale lumii pandemia face atâtea ravagii.

Deși se spune despre Croația că ar fi o țară scumpă, cred că asta este mai degrabă o dezinformare. Se găsesc magazine bine aprovizionate, o mică piață de alimente, bancomate la tot pasul, cafenele, chioșcuri de suveniruri și alte nimicuri, iar prețurile nu sunt mai mari decât în Grecia, de pildă.

Plaje

După cum ne așteptam, plăjuțele orașului (Locuje și Vrtic) nu sunt grozave. Sunt plaje de nisip, destul de înguste și cam apropiate de zona pietonală. În apă, în schimb, se intră pe pietre. Încălțămintea de apă este recomandată, chiar dacă mai în larg predomină nisipul.

Apa este lină și un pic mai rece decât în Grecia, lucru lesne de anticipat. Dacă ar fi să recomand una dintre ele, aș spune că plaja Vrtic este mult mai bună.

Din fericire, există și variante mai bune, dar pentru ele este nevoie de mașină. Distanțele de parcurs nu sunt mari, sub 5 km, așa că merită și explorarea acestor plaje.

Cea mai frecventabilă mi se pare a fi Planjka Trincel, deși este și cea mai aglomerată dintre toate. Iubitorii de nisip vor fi fericiți aici. Impresia mea a fost că aici este și cea mai caldă apă.

Plaja oferă de toate, mâncare, băutură, spații de joacă pentru copii, trasee de distracție (contra cost, desigur).

Plaja Caska beneficiază de recomandări grozave pe Google. Nu este o plajă rea, dar nu ne-a impresionat în mod desoebit. În orice caz, apa de aici – foarte lină, ca a unui lac – mi s-a părut a fi cea mai rece dintre toate.

În apropiere de Caska, la cinci minute de mers pe jos se găsește faimoasa plajă Zrce, preferată în special de către tineri. Aici se găsesc o mulțime de facilități de recreere.

Plaja este foarte mare; cei ce doresc gălăgie pot merge în partea ei sudică, în timp ce iubitorii de liniște se pot retrage în zona de nord, aproape de poteca ce duce spre Caska.

Promenade

Croații sunt iubitori de promenade, așa că și în Novalja se găsesc oferte interesante din acest punct de vedere. Nouă ne-a plăcut în special să urmăm poteca ce duce pe lângă țărm, spre sud, spre plaja Strasko.

Mi s-au părut interesante gardurile, clădite exclusiv din piatră. Rolul lor nu cred că este atât protector, cât ornamental.

Sunt o mulțime de golfulețe liniștite în zonă. Toate sunt pietroase, așa că nu se poate intra în apă fără încălțăminte.

Oricum, fie că mergi cu mașina, fie că alegi să mergi pe jos, ai ce vedea.

Iar seara, de pe tărmul Novaljei te poți bucura de liniște deplină și de apusurile de soare.

Chiar și atunci când soarele este obstrucționat la apus, Novalja tot are ceva de oferit …

Plecarea

Portul Zigljen, de unde se poate lua un ferry spre continent, este la vreo 7-8 km distanță. Noi am preferat să coborâm pe șosea, pentru a ne clăti din nou ochii cu aceste priveliști de neuitat.

Odată ajunși pe continent, vom urca spre Rab. Drumul șerpuiește pe lângă munte, descoperindu-ne și alte minunțății, de o parte și de cealaltă a golfului. De peste apă, Pag ne salută discret:

Sperăm să revenim în zonă, în Nin, de exemplu. Dar și Rab ne-a furat o părticică din inimă … O să vedeți în curând de ce.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente