Recent, am avut ocazia să formulez câteva întrebări specifice doctorului Florin Conghilete, fondator al site-ului SafeTravels.ro (site de medicină de voiaj și siguranță în călătorii), legate de măsurile de siguranță și vaccinurile de care avem nevoie când călătorim în Indonezia. Răspunsul său, vine sub foma următoarelor 2 articole, pentru a clarifica anumite probleme de care m-am lovit și eu la începutul primei excursii.
Nu de puține ori ni se întâmplă să ajungem în fața unor oferte de nerefuzat din partea companiilor aeriene sau a agențiilor de turism, pentru diverse destinații exotice și imediat ne întrebăm „Cumpar rapid biletele pentru a nu pierde oferta, sau studiez mai întâi destinația, mă informez și apoi, cu puțin noroc, prețul spre această destinație se va menține la același nivel. Ți s-a întâmplat și ție, nu ?
Care sunt impedimentele ce se ivesc și ne opresc acel avânt imediat al cumpararii ?
Poate sunt multe, însa m-am hotarat să discutăm despre Indonezia. Am încercat să tratez cât se poate de bine partea medicală, de care sunt dator prin natura vocatiei mele.
Ce boli frecvente întâlnim în Indonezia și care sunt vaccinurile indicate înainte de călătorie?
Știm cu toții că suprafața de aproape 2 milioane de km patrati a Indoneziei, impartiti în aproape 17.000 de insule și apel teritoriale, desfășurate între Oceanul Indian și Oceanul Pacific, contribuie la o diversitatea bolilor, iar în plus, la varierea patologiilor în sine (trecerea de la incidență maximă la non-incidență, de-a lungul teritoriului indonezian).
Dacă riscul de Febră Galbenă în Indonezia este ZERO, atunci această veste bună este rapid compensată de prezența Malariei, boală infecțioasă parazitară transmisă de țânțarii Anopheles purtători, astfel având o incidență variabilă a riscului, de la regiune la regiune și în funcție de sezoane.
Iată și o mică trecere în revistă a riscului prezent, în funcție de regiunea vizitată:
- Crescut : Irian Jaya (sau Papua de Vest) și toate insulele de la Est de Lombok, cu precadere Sumba, Sumbawa, Flores, Timor, insulele Maluku, etc.
- Scazut : alte regiuni, incluzând Lombok
- Inexistent : marile orase și principalele locuri turistice precum Bali sau Java.
Nu uita însă, că cel mai important este să te protejezi împotriva înțepăturilor de țânțari (detalii aici), iar cel mai mic semn de febră este considerat suspiciune de malarie.
În ultimele luni ale anului 2016, conform autorităților sanitare din Indonezia, s-a raportat o creștere a cazurilor de infectare cu virus Zika, boală transmisă de manieră sporadica de țânțari (de unde, din nou interesul de a te proteja împotriva întțpăturilor acestora). Boala Zika are în principal repercursiuni asupra femeilor ce doresc sa dea naștere unui copil.
Alte boli ce își fac veacul în Indonezia sunt :
- Encefalita japoneză, care are variațiuni ale incidentei în sezonul umed si creaza astfel un risc epidemic
- Chikungunya, infecție virală transmisibilă de către tânțarii Aedes
- Gripa aviară, transmisibilă pe care aeriană și prin contact direct. Este indicat sa eviți contactul cu animalele și să păstrezi cu precădere regulile generale de igienă
- Hepatita A și Febra Tifoidă, fiind considerate bolile mâinilor murdare
- Hepatita B, cu incidență moderată spre importanta
- HIV (a se evita contactele sexuale neprotejate și contactul cu sângele!)
- Hepatita E, care precum în cazul Hepatitei A, ține de igiena alimentară, cât și de consumul apei (atenție la apele poluate si infectate!)
- Rabia, ce poate fi contractată în urma mușcăturilor de animale, cu precadere câinii, însă este posibilă și în urma mușcăturilor de pisică sau maimuță
- Parazitoze intestinale, cu o puternică prevalență mai ales în teritoriilor rurale, fiind direct legate de igiena generală și alimentară
- si nu in ultimul rand, Febra Dengue, cu un risc epidemic permanent, fiind o infecție virală, transmisibilă prin muș cătura țânțarilor Aedes, în anumite zone ale Indoneziei.
Sunt sigur ca o astfel de listă iți poate crea o reticență importantă la o astfel de destinație de călătorie, însă trebuie sa te asigur că lucrurile nu sunt chiar așa de complicate și au fost găsite diverse soluții pentru evitarea contractarii acestor maladii. Baza profilaxiei și prevenției stă în vaccinare, aceasta având diverse caractere precum:
- Vaccinuri de tip universal : Tetanos-Difterie, Poliomielita, Tuse convulsiva, Hepatita B
- Vaccinuri specifice: Febra Tifoida si Hepatita A.
- Vaccinuri eventuale ce trebuiesc luate în calcul în funcție de perioada și durata șederii, precum și regiunile care vor fi vizitate: Rubeola (risc regional), Rabia, Encefalita japoneza (în caz de voiaj pe perioada lungă, în sezon umed)
- Vaccinarea contra Febrei Galbene. Nu trebuie realizată decât dacă ai tranzitat o țară în care aceasta boală este prezentă. Altfel, datorită absenței acestei boli pe teritoriul Indoneziei, nu este indicată o vaccinare în acest sens.
În plus de partea vaccinală, pentru bolile cu transmitere prin intermediul înțepăturilor de țânțari, există o întreagă profilaxie de evitare a pișcăturilor acestora prin diverse metode. Cu această ocazie, revin asupra profilaxiei în cazul malariei, ce variază de la zonă la zonă. Dacă pentru întreg teritoriul țării și pentru orice perioadă a anului, e indicată protecția împotriva mușcăturilor de tantari, chimioprofilaxia, sau mai bine zis interesul de a lua în scop profilactic medicamente împotriva Malariei, se impune în diverse cazuri și regiuni, precum :
- Regiunile Nusa Tengarra de Est, Maluku și Papua – risc important – medicație indicată, indiferent de zonă
- Sumatra, Java, Lombok, Nusa Tengarra de Vest, Sulawesi și Kalimantran (sau Borneo) – medicație indicată, în caz de călătorie în mediul rural, indiferent de perioada anului
- Capitala, orașele mari din Java și Bali – nu există indicație pentru administrarea medicației
Febra Dengue
Aminteam mai sus de Febra Dengue, numită și gripa tropicală, subiect pe care am schimbat câteva idei cu colegul meu, Raul Băldean, boală ce se prezintă sub forma unei infecții virale, transmise de țânțarii Aedes. Această maladie este prezentă pe aproape întreg teritoriul Indoneziei: Sumatra, Java, Lombok, Nusa Tenggara de Est si de Vest, Sulawesi, Kalimantran, Papua, Maluku si inclusiv Bali.
Pentru prevenția Febrei Dengue este indicată cu precădere protecția împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece în ultimii ani boala pare a avea o incidență progresivă. Organizația Mondială a Sănătății a estimat peste 50 de milioane de cazuri, dintre care 500.000 au fost de Febra Dengue hemoragică, mortală în peste 20% din cazuri. Chiar dacă am tratat pe larg acest subiect aici, este de datoria mea sa iți reamintesc, în linii mari, câteva idei importante despre această boală.
Simptomele ei se manifestă dupa 2-7 zile de incubație, printr-o febră puternică, dureri de cap, greață, vomă, dureri articulare și musculare, precum și o erupție cutanata, asemanatoare rujeolei. După 3, 4 zile de astfel de simptome, se pot observa echimoze (vânătăi), sângerări conjonctivale sau nazale, urmând ca apoi, acestea să regreseze pe perioada unei săptămâni întregi. Perioada de convalescență se poate întinde până la 2 săptămâni. Febra Dengue „clasică” nu este considerată o boală severă, spre deosebire de Febra Dengue Hemoragică, ce reprezintă 1% din cazurile generale de Febră Dengue, care prezintă forme foarte severe, cu manifestări clinice importante, precum febra persistentă și hemoragii multiple.
Datorită globalizarii și creșterii numărului de călători, această boală tinde să câștige noi zone geografice și să provoace epidemii din ce în ce mai importante, de unde și interesul de a o trata cu seriozitate! În ceea ce privește preventia și profilaxia, e important să reținem câteva sfaturi cu aplicabilitate practică, de folos de-a lungului calatoriei în Indonezia, sau în alte țări, în care este prezentă această maladie.
Limitează prezența țânțarilor împrejurul tău, atunci când stai într-un cadru închis (apartament, casa, bungalow), prin îndepărtarea surselor de apă stătătoare. De ce? Pentru că acești țânțari au nevoie de ape stătătoare pentru a-și depune ouăle. Din acestea se dezvolta larvele și ulterior țânțarii, care la rândul lor, atenție, căci este foarte important, NU VA ZBURA MAI MULT DE 50 DE METRI DE LA LOCUL ÎN CARE A ECLOZAT! Pein urmare, e indicat să:
- Îndepartezi ghivecele de flori din locuința în care vei locui în această țară, sau să te asigură că nu stagenază apa în vase
- Pui deoparte orice obiecte ce se pot umple cu apă de ploaie sau apă rezultată în urma udării grădiniiplantelor
- Ștergi locurile unde se poate aduna apa, o data pe săptămână
Metode directe de a te proteja de înțepăturile țânțarilor:
- Poartă haine lungi care să acopere cat mai mult din suprafața pielii
- Aplică, pe suprafata pielii, substanțe pentru protecție anti-țânțari, cu precădere pe durata zilei
- Utilizează, în interiorul locuinței, aparate ce difuzeaza diferite substanțe pentru alungarea țânțarilor
- Persoanele bolnave, copiii mici, cât și femeile însărcinate trebuie să doarmă sub un musticar (plasă anti-țânțari), chiar și pe perioada zilei
- Dacă e nevoie, dă drumul la aerul condiționat. Țânțarii evită aerul rece.
Dacă esti înțepat și contractezi boala, este indicat să consulți un medic în zona în care te afli și la fel de important, este să te ferești de ințepăturile țânțarilor în continuare pentru a evita îmbolnavirea altor persoane. Nu uita că nu există tratament antiviral pentru aceasta boală. Se tratează doar simptomele și în același timp trebuie evitate complicațiile. Datorită aplicarii tratamentelor simptomatice combinate, rata letalității a scazut de la 20% inițial, la 1%.
O veste bună vine din industria farmaceutică. După ani întregi de cercetare a ieșit pe piata un vaccin împotriva Febrei Dengue. În iulie 2016, Organizația Mondială a Sănatății face publică o notă de sinteza despre acest vaccin, ne informează că acesta a fost omologat în mai multe tări și poarta numele de CYD-TDV sau Dengvaxia, dezvoltat de Sanofi Pasteur. Este un vaccin tetravalent și împreună cu altele din aceeași clasă, sunt în curs de testare clinică. Calendarul vaccinal presupune 3 injectii de 0,5ml ce trebuiesc administrate la interval de 6 luni. Categoriile de vârstă vizate de acest vaccin sunt 9 – 45 de ani, sau chiar 9 – 60 de ani, în functie de omologare, pentru persoanele care TRĂIESC în zonele afectate de Febra Dengue.
Așadar, chiar dacă acest vaccin a fost omologat și pus la dispoziția populației din țările atinse de această boală, OMS nu formulează, pentru moment, nici un fel de recomandare pentru utilizarea vaccinului personalului sanitar sau călătorilor. În același document, se precizează că o anume imunitate parțiala poate fi achizitionată și pe cale naturala, în urma înțepăturilor de țânțari purtatori ai virusului Dengue.
(Autor: Dr. Florin Conghilete, fondator SafeTravels.ro)