Dacă în articolul anterior am vorbit despre prevenție, sau boli ce necesită uneori consultații medicale, sau chiar spitalizare, m-am gândit să aduc în prim plan utilitatea asigurărilor de călătorie. Știm cu toții că acestea reprezintă o sumă în plus la bugetul prevăzut pentru calatorie și aproape niciodată nu ne sunt folositoare. Tocmai pentru că aceste gânduri ne revin în minte de fiecare dată când plecăm în vacanță, m-am decis sa abordez puțin această tematică, accentuând cateva elemente și fapte care să justifică utilitatea asigurarilor.
Fiind la rându-mi un călător împătimit, nu am fost niciodată în postura de a apela la serviciile asiguratorilor, chiar dacă am asigurari complete cu acoperire anuală și pentru toate destinațiile din lume (care sunt destul de costisitoare, trebuie sa recunosc). Așadar, asigurările ce ne sunt propuse prin intermediul băncilor sau agențiilor de turism, sunt multiple având aplicabilități multiple. Aici putem deja vorbi despre asigurările medicale și asigurările de voiaj. Nu de puține ori, asigurarea medicală poate face parte din asigurările de voiaj, ce iau mai degrabă un caracter de asigurare multirisc.
Ce acoperă mai exact majoritatea asigurărilor?
Asigurarea de sănătate: Este responsabilă de rambursarea sumelor cheltuite pentru o problemă de sănătate aparută de-a lungul călătoriei tale pe teritoriul altei țări. Daca ești într-o călătorie în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau Elveția, nu uita că poți solicita Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cardul european de asigurări sociale de sănătate ce iți dă dreptul la asistență medicala de urgență. Mai multe detalii despre acest card, găsiți pe site-ul CNAS.
În afara spațiului UE, va trebui să contractezi înainte de plecare, o asigurare de sănătate prin intermediul unui asigurator. Sfat practic: înainte de a porni operațiunile pentru obținerea uneia, verifică bine contractele tale de asigurare deja semnate, precum asigurări multirisc, asigurările semnate în același timp cu cele pentru locuință, sau asigurările aferente cărtilor bancare premium din gama Visa Premier sau Mastercard Gold, deoarece nu de puține ori, aici se pot regăsi și asigurări de sănătate.
Verifică în contractul asigurării dacă teritoriul înspre care te vei îndrepta în vacanță este inclus pe lista destinațiilor acoperite de asigurare, iar în caz că anumite probleme medicale survin în străinătate, unde va trebui să platești, nu uita să păstrezi toate chitanțele și justificativele plăților pe care le-ai efectuat. Acestea iți vor fi cerute de asigurator la întoarcerea în țară.
Asigurarea de călătorie: Cuprinde mai multe tipuri de asigurări printre care:
- Asigurarea de anulare a călătoriei – iți permite rambursarea parțiala sau totală a costurilor călătoriei tale, în functie de motivul ce duce la anularea acesteia. În general cauzele incluse sunt cele de boală gravă, deces al unui apropiat, accident, contraindicații ale vaccinării necesare pentru calatoria spre acea regiune. Uneori, în funcție de asigurator, aceasta poate funcționa și în cazul apariției unui nou loc de muncă, fapt ce nu era prevazut în momentul cumpărării călătoriei, sau chiar al unui examen. Acest tip de asigurări sunt propuse în momentul în care iți cumperi biletul de avion spre destinația aleasă sau atunci când iți faci rezervarea la o agenție de turism. În orice caz, citește cu atenție contractul pe care îl vei semna, pentru a nu avea surprize neplacute atunci când vei avea nevoie de el!
- Asigurarea în caz de pierdere a bagajelor – lucru ce se poate întâmpla oricui și din păcate este destul de des întâlnit. Această asigurare rambursează diferența dintre valoarea reală a obiectelor aflate în bagaje și fi rambursare oferită de către compania aeriană. Există opțiunea de asigurare și pentru cazurile de furt, în condițiile unui transport de obiecte de valoare. Așadar, informează-te înainte de a pleca și adaptează-ți asigurarea la necesitățile tale!
- Garanții financiare în cazul întreruperii călătoriei – în situația întreruperii sau anulării unei părți din voiaj, poate fi rambursată o parte din suma de bani, ce corespunde zilelor rămase. (de exemplu, costurile zilelelor de cazare rămase).
- Asigurări privind accidentele rutiere realizate pe durata călătoriei – dacă ai cauzat un accident rutier de care ești responsabil, vei putea fi despagubit de către asigurator, în funcție de ceea ce este stipulat în contract.
- Asigurări în caz de asistență juridică – în cazul în care ai probleme cu justiția din țara în care călătorești, poți cere o parte din cauțiunea penală, precum și sumele necesare asistenței juridice.
- Asigurarea meteo – facultativă și mai rar întâlnită, dar care poate fi cerută asiguratorului, dacă dispune de acest tip de asigurare. Acoperă despagubirea financiară în cazul anulării unei activități prevăzute la fața locului, datorită condițiilor meteo. Exemple: o cursa de karting ce nu mai poate fi organizată datorită ploii abundente, un zbor cu parapanta ce va fi anulat datorită vântului puternic, o activitate de surfing ce nu mai poate fi desfasurată datorită unui tsunami etc.
Asigurarea de repatriere: Reprezintă asigurarea în caz de revenire în țara de rezidență în urma unor probleme medicale pe care nu dorești să le rezolvi în locul în care călătorești, fie datorită condițiilor sanitare precare, fie datorită costurilor ridicate (ex: SUA). Aceasta poate fi cuprinsă în asigurarea de sănătate, în cea de călătorie, sau poate fi de sine stătătoare. În funcție de tipul de contract semnat, această asigurare poate cuprinde și acoperirea costurilor necesare prezenței unui apropiat de-a lungul spitalizării, căutarea și trimiterea de medicamente ce nu pot fi procurate în țara în care ești spitalizat, căutarea și salvarea ta dacă ești dat disparut etc.
Concluzii
Pentru a evidenția mai bine utilitatea asigurărilor de sănătate și călătorie, am sintetizez câteva date statistice oferite publicității, de catre o societate de asigurări din Franța (ACS), pentru un an de zile:
– Există o șansă din 20 în care ai avea nevoie de o asigurare
– O consultație la Serviciul de Urgente al unui spital costă în medie: 135 Euro în Australia, 300 Euro în Tailanda, 519 Euro în Canada și 717 Euro în Statele Unite ale Americii! O asigurare de sănătate costă în medie 33 Euro, pentru o lună
– În medie, 6 despăgubiri din 10 sunt solicitate de către femei
– O îngrijire medicală din două, care pot apărea pe durata unei călătorii, este realizată în urma unor boli sau simptome precum: răceala, angina, otita, gastroenterita, cistita, gripa, febra, rinofaringita, bronșita, conjonctivita, laringita, faringita, dureri de gât, dureri de stomac, tusea, sinuzita
– 14% din rambursările de catre asigurator, pentru acte de sănătate sunt în urma problemelor dentare cu caracter de urgență
– Suntem mai predispuși spre îmbolnăvire în lunile februarie, iunie și octombrie
– Cele mai frecvente situații: în Canada căzături pe polei/gheață, în Australia înțepături de insecte, în Asia accidente de scuter/motocicletă
Fără intenția de a te speria, nu îmi rămâne decât să iți spun Călătorie plăcută în destinația viselor tale!
(Autor: Dr. Florin Conghilete, fondator SafeTravels.ro)