Cerdacul luminos al tinerilor

  • Postat în Fapt divers
  • la 30-05-2023 21:12
  • 228 vizualizări
M-am trezit direct în cerdacul cerului, un cerdac propus de o actriță, Ioana Farcaș, cu talente evidente în ale pedagogiei, cu bucuria de a-i îndruma pe puști să facă teatru, să-l simtă din toți rărunchii, să-l guste cu tot cerul gurii, să și-l dorească. Pe el, teatrul. Și bucuria lor, a tinerilor, de joacă, de a fi parte dintr-un grup, de a zburda pe textele pieselor de teatru, de a citi, de a alege muzica pentru acele texte, de a-și scoate în cerdac pasiunea pentru cuvîntul scris, dar și pentru cel rostit, pentru imagine. Tinerii ăștia sînt cumva lăsați de capul lor, nu au pe cineva la școală, între profii lor de la gimnaziu și liceu, care să-i gîdile pe latura lor creativă, inventivă. Dorința în ei există. Asta a înțeles Ioana, profa de actorie. Și s-a pus pe bibilit cu ei atenția, dicția, statul pe scenă, vorbitul, simțitul textului, cum arată înafara lor scînteia de lumină ce este în ei și să poată să-i vadă toate rudele din sala de teatru, indiferent unde stau ele. Dar nu doar ele. Iar în ecuația asta a apărut Bogdan Ionescu de la Academia Studiourile Buftea care știe ce-nseamnă producția unui eveniment, fie el și un spectacol de teatru, știe că e plăcut să descoperi copii talentați și să le dai tot ce ține de tine ca lor să le crească aripi.

Ce a ieșit? Nu unul, ci două spectacole de teatru. Primul, după un scenariu original propus chiar de puști, pornind de la fragilitatea relațiilor între colegii de școală, despre bulling, despre nesiguranța adolescenței, dar în esență despre puterea magică a tinereții, zburdălnicia ideilor care se pot schimba de la un minut la altul. #CENU Ăsta este numele ales pentru spectacol, desigur, o prescurtare simpatică și specifică generațiilor lor de la Cenușăreasa. Un spectacol în care Cenu/Eva, Miruna, Rebecca, Mara, Sara, Darius, Iris, Antonia, Daria, Ana, Bianca, Ștefania sînt o gașcă zglobie, veselă, dar cu nesiguranțele și căutările vîrstei de 11-14 ani. E primul lor zbor, e limpede ca cerul albastru primăvara.






Al doilea spectacol este un text contemporan, după William Russell, #FETEȘIBĂIEȚI, regizat de data asta de trainerii de actorie, Ioana și Bogdan Farcaș. Iar puștii-actori intră în categoria cea mai răzvrătită de vîrstă, 14-17 ani. Și totul se schimbă, lumea e mai plină de surprize ce pot apărea ca roua dimineții pe petalele florilor, orice vorbă spusă poate căpăta interpretări ciudate, mai vesele, mai neguroase, orice privire aruncată e prinsă cu coada ochiului de colegele de școală și întoarsă pe toate fețele, e un carusel de emoții. Apar primele relații de iubire, aș zice că de îndrăgosteală, primii muguri ai năzuințelor intime, al primului sărut, stau pitiți în tufișul comportamental primii stropi de alcool care dau curaj să iei decizii, unele doar conjuncturale, impulsive. Și de aici lanțul năzbîtiilor e bun făcut. Alexandra, Maria, Bianca, Ilinca, Rebecca, Patricia, Ana Maria, Antonia, Ani, Daria, Maria, Francesca ‒ prietene la bine și la rău, caractere dezinvolte, puternice, vesele sau panicarde ‒ fac ca spectacolul să fie viu și antrenant, rotund, cînd intempestiv, cînd blînd. Am văzut siguranța din pasul apăsat la intrarea în scenă, lacrima mijită în ochi de neputință amestecată cu frustrare. Dar fetele sînt foarte bine susținute, actoricește vorbind, de partida băieților ‒ Ștefan, Tiberiu, Gruia, Andrei P, Luca, Răzvan, Andrei M. În acest fel spectacolul este întreg. Și e bucurie din cea mai pură. Știi cum se simte primul duș într-o dimineață călduroasă de august? Răcoros și bun. Te trezește din amorțeala somnului și te face să simți cum soarele îți încălzește vîrful urechilor. Un singur gest al mîinii, o mică licărire ghidușă în ochi, o călcătură mai zdravănă pe scîndura scenei, o voce mai bine temperată sau una mai blîndă, un simț al muzicii care se transmite prin ritm de dans în tot corpul ca un fior cald cînd picurii ploii îți intră pe sub haine Așa este acest al doilea spectacol.





Sînt de urmărit acești puști, de ținut minte, de aplaudat, de vorbit despre ei. Le va face bine. Și nouă. Teatrul este o formă de a te descoperi pe tine, ei bine, eu cred că prin munca faină a trainerilor de actorie, Ioana și Bogdan Farcaș acești puști vor înflori și vor afla mai multe despre ei. Acum sînt niște boboci foarte frumoși. Sînt pe mîini grijulii.

Fiecare puști pe care l-am văzut în spectacolele măiestrite de Ioana Farcaș, cu aportul direct, concret și atipic a lui Bogdan Farcaș, cu atenta și volubila ghidonare a lui Bogdan Ionescu este un mic bulgăre de soare.

Fuga din cotidian, căutarea pasiunilor, săpatul după vocea proprie, dorința de a face parte dintr-un grup, afinități comune ‒ sînt cîrlige de a ieși din gloată, de a nu vrea să fii parte din ceva amorf.