Condimentează-ţi viaţa!

  • Postat în Life
  • la 23-04-2017 09:58
  • 238 vizualizări
Cum ar fi viata noastra fara codimente in mancare? Dulciurile sunt bune pana la un moment dat, insa nu putem trai hranindu-ne doar cu dulciuri.Orice tip de mancare fara cel putin condiment ar fi lipsit de orice savoare. Condimentele sunt apreciate inca din antichitate, atat pentru gustul pe care il ofera dar si pentru efectele lor deosebite asupra corpului.Condimentele fac parte nu doar din viaţa noastră cotidiană; ele sunt ingredientul important atunci când vrem să conferim unui moment „ultima nuanţă”, în timp ce oaspeţii aşteaptă deja cu evlavie următorul pas. Aproape că nu există zi în care degetele noastre sau cerul gurii să nu vină în contact cu multitudinea de condimente care ajung în bucătăria noastră din cele mai îndepărtate şi exotice părţi ale lumii.

De ce mâncăm?
Mai mult ca sigur pentru ca avem senzatia de foame si trebuie sa supravietuim.. Dar in acelasi timp nu mancam orice si oricum. Adoram sa pregatim diferite tipuri de alimente, sa le combinam si sa obtinem feluri unice.Bucataria este in prezent un adevarat “laborator” de creatie in arta culinara. Mereu suntem in cautare de mancaruri dellycioase. Nu se stie cu exactitate de cand a inceput omul sa foloseasca aceste condimente dar se presupune ca au aparut in momentul in care a inceput sa gateasca pentru prima oara.

Stramosii noastri luau frunze si fructe si cu ajutorul acestora ofereau mancarurilor un gust aparte. La inceput nu existau recipiente de pastrare a condimentelor si nu erau depozitate pe termen lung. In timp, aceste metode de pastrare au fost dezvoltate si condimentele au fost combinate oferind un gust deosebit oricarui fel de mancare.

Scurt istoric
Se stie ca primele semne de existenta a condimentelor sunt din Mexic. In Antichitate erau folosite in China, Egipt, India. In piramide s-au gasit condimente precum: anason, nucsoara, marar. In prezent, condimentele sunt mult mai apreciate ca in trecut. In acea perioada, de foarte multe ori erau folosite si ca sa mascheze un fel de mancare prost pregatit sau invechit.
In Grecia, un apogeu important al ierburilor a fost in perioada lui Hipocrate cand acesta a descris in cartea sa peste 240 de tipuri de ierburi. In timpul calatoriilor lui ca medic a folosit pentru vindecare foarte multe ierburi considerate miraculoase.Romanii au invatat de la greci aceste metode. Acestia foloseau pentru gatit: marar, mustar, usturoi, cimbru.

În bucătărie
Bucataria nu are niciun farmec daca aceste minuni lipsesc. Este de preferat sa le tineti bine “ascunse”. Nu pentru ca s-ar putea intampla ceva cu ele, doar ca la contactul cu lumina se decoloreaza si isi pierd si din aroma. Este de preferat sa se pastreze in locuri intunecoase si racoroase. Caldura excesiva si umezeala “ajuta” si ele la pierderea aromei.Condimentele nu trebuie sa fie amestecate ci fiecare sa aiba propriul recipient. Amestecandu-le isi pierd din gustul unic.

Doua condimente frecvent folosite in bucatarie: cimbrul si sarea

Cimbrul
Ca origine provine din Iran, iar in prezent este cultivat in tarile mediteraneene dar si in Africa.
Cimbrul este o planta anuala si poate atinge inaltimea de aproximativ 50 de centimetri. Florile sunt roz sau au o tenta de liliachiu. Se foloseste inainte de inflorire. Daca este plantat alaturi de fasole are un efect de pesticid natural protejand fasolea. Pentru om stimuleaza digestia si reduce tusea. In Antichitate era folosit ca planta medicinala si condiment. Era considerat si un afrodisiac si de foarte multe ori era prescris cuplurilor proaspat casatorite pentru pastrarea fidelitatii.
Are un miros foarte aromat. Pentru a pastra frunzele proaspete tineti-le la frigider (pot fi si congelate), iar pe cele uscate intr-un loc racoros si ferit de lumina.Este excelent cu peste, carne grasa, mancaruri de fasole si rosii.

Sarea
Dupa cum spune povestea “ca sarea-n bucate” realizam de fiecare data cand gatim cat de necesar este acest condiment in bucatarie.In trecut sarea era folosita ca moneda de schimb. Legiunile straine primeau salariul sub forma de sare si era extrem de apreciata, fiind considerata o substanta extrem de pretioasa. Sodul este foarte important pentru homeostaza, astfel trebuie sa consumam 2 grame zilnic. Excesul de sare poate provoca cresterea tensiunii.In bucatarie este folosita pentru aproape orice fel de mancare, chiar si pentru preparatele dulci pentru echilibrarea gustului.Sarea incetineste procesul de fermentare a painii si este un bun conservant ce impiedica formarea mucegaiului.


De același autor