Atunci când temperaturile
sunt mai scăzute, tutoror ne plac băuturile calde sau chiar
fierbinţi, dar totuşi care sunt avantajele şi dezavantajele
acestora asupra organismului nostru?
Cafeaua are un renume
controversat, dar partea bună este că băutorul
de cafea este mai alert şi are o cantitate mai mare de
antioxidanti în organism. Consumul moderat a fost asociat cu un
risc redus de boli de inima şi diabet de gradul al 2-lea.
Dar prea multă
cafea poate avea efecte negative pe termen lung
asupra sănătăţii. Mulţi oameni pot tolera
echivalentul a 1-2 espresso sau 2-3 căni de cafea instant
pe zi, important va fi să asculţi ce-ţi spune
organismul.
Ceaiul este cea mai
populară băutură.
Partea buna este că avem atât de multe varietăţi şi arome la dispoziţie încât este
greu să ne plictisim de el. Ceaiul verde provine din
aceeaşi plantă ca şi ceaiul negru, dar în loc să fermenteze
frunzele, producătorii le ţin la aburi fierbinţi puţin timp pentru
a reţine culoarea. Atât ceaiul verde, cât şi cel negru
au beneficii nutriţionale. Conţin
antioxidanţi care au fost relaţionaţi de un risc scăzut de boli
cardiovasculare. Ambele tipuri de ceaiuri mai conţin fluorura, importantă pentru oase şi
dinţi. Pentru a beneficia din plin de atuutile ceaiului
lasă-l să infuzeze
cel puţin trei minute. Astfel, vei obţine mai mulţi antioxidanţi. Atenţie! Nu combinaţi mâncarea
cu ceaiul întrucât acesta inhibă absorbţia de fier din
mâncare. Aşteaptă măcar o
oră după masă pentru a
servi ceaiul.
Ceaiurile din plante
şi infuziile de fructe.
Ceaiurile din plante nu au nicio legatură cu ceaiul negru. Sunt
făcute din alte
frunze de plante, flori, rădăcini, condimente şi arome de fructe,
deci nu au aceleaşi proprietăţi. Dar au alte avantaje - nu au
cafeinăşi sunt mai
bune la gust, pentru că îţi poţi alege aroma preferată.
Verifică ambalajul
pentru precauţii. Unele ceaiuri din plante nu sunt bune de băut în
timpul sarcinii sau în cazul presiunii
arteriale.
Ciocolata
caldă.
Băuturile cu un
conţinut ridicat de cacao au beneficii nutriţionale întrucât conţin
antioxidanţi, dar nivelul ridicat de zahăr anulează aceste
beneficii. Verifică fiecare tip de ciocolata caldă înainte de
a o savura pentru a te asigura că nivelul de zahăr este acceptabil
şi numărul caloriilor este la un nivel mediu.