Haute couture. În modă. În literatură. În teatru. În muzică. E peste tot în viața mea. Poate nu i-am zis așa de la început. Era exclusivism. Poate. Dar sonoritatea expresiei franțuzești este cea mai potrivită. Desfac fâșii, fâșii de amintiri și le aștern în fața ochilor. Și-ncerc să le pun în lumina cea mai potrivită. Am nevoie de un director de lumini, hihiiiii.
Haute couture în modă a intrat în viața mea de pe vremea când tata îi desena rochiile mamei. Și le punea în practică. Rochia, fără mâneci, fucsia, cu trandafiri negri pe poale, cu tiv negru la gât și mâneci e prima dintre cele ce-mi apar sub un clopot de lumină. Apoi, peste ani, experiența trăită în ProFashion, singura emisiune de modă a anilor 1997-2000, unde fashion a început să-nsemne Dior, Chanel, Dries Van Noten. And a lot more. Și am descoperit eleganța materialului, a cusăturilor, a broderiilor din mătase. Foșnetul taftalei. Exquisite. Nu am cuvânt românesc pentru asta. Cea mai nouă colecție haute couture Dior, spring 2021, este încântătoare. Inspirată de cărțile de tarot, Christian Dior fiind un pasionat de lumea mistică. AICI filmul de promovare regizat de Matteo Garrone.
Haute couture în literatură. Citesc cu o bucurie de neoprit. De când mă știu. Citesc până la epuizare. Și încă un pic peste. Când mă apucam de o carte o duceam până la capăt, dintr-o suflare. Peste timp o reluam. Suflul era altul, înțelegerea. Și-ncepeau sa-mi rămână-n cap pasaje. Și se rostogoleau imagini. Atunci când îmi apar imaginile, știu că e în mine, că o voi duce cu mine mai departe. E bagajul ăla ne-greu, niciodată greu. Acum citesc, în paralel, mai multe cărți deodată, e în funcție de stare, de tipul cărților. Am avut perioada de poezii, nu voiam decât poezie. Așa am descoperit-o pe Emily Dickinson, pe Ion Stratan, pe Traian T. Coșovei, Mihail Tamba, Rozana Mihalache. Iar de curând am citit 6 poeme de o forță rară semnate Ewa Lipska. Se scrie mult, sunt autori contemporani extraordinari, dar haute couture e scrisul Anei Barton. E o întreagă lume în cărțile ei, fie romanele sau proza scurtă, fie panseurile #dincălimară. E o bogăție a limbii române în tot ce scrie Ana Barton. E lumină în cuvintele ei. Haute couture scriitoricesc.
Și asociez muzică scrierilor Anei Barton. Și am piese speciale, cu sound stelar pentru multe din colecțiile de fashion, muzică diferită de ce au folosit designerii. Am montat o bucată de show Dries Van Noten pe o piesă Alanis Morisette cu un amestec de beat dance/trance care m-a urmărit ani de zile. Și mi-am dat seama că vocile cu o amprentă vocală aparte îmi rămân, le caut, le combin cu sound-uri din alte tipuri de muzici nonconformiste. Vocile care-mi creează emoție, ah, da, căci despre emoție e vorba într-un final. Și am descoperit o piesă, un duet special, Annie Lenox cu Kate Bush, care mă scoate din toate stările negre, atunci când sunt, și mă face să visez departe. Sunt un om optimist, rar mă prind de jugulară amărăciunile, tristețille, dorul. Cel mai mare dor e de ai mei, Mandette și Tonnie. Ei au pus în mine bucuria pentru citit, lumina din spatele cuvintelor, raza de soare pe care o aduce muzica în fiecare zi. Și tocmai muzica e cea care mă doare de când ei nu mai sunt. Muzica e cea care pornește azi șiroaiele de lacrimi. Și trag de mine de fiecare dată să-i regăsesc bucuria. Mai bine zis să-mi regăsesc bucuria. Și echilibrul. Haute coute în re major.