Satul Rimetea & Piatra Secuiului din Munții Apuseni – obiective și trasee. De ce merita vizitate?

  • Postat în Life
  • la 16-08-2019 07:03
  • 313 vizualizări
Satul Rimetea & Piatra Secuiului din Munții Apuseni – obiective și trasee. De ce merita vizitate?
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Plecati Departe

Satul Rimetea și Piatra Secuiului sunt atracții turistice principale în județul Alba. Rîmetea este un sat secuiesc (unguresc) de la poalele stâncilor Colții Trascăului. Dacă schițezi un traseu turistic în Râmeta, merită să stai cel puțin două zile. Satul în sine este o atracție turistică, dar vei găsi și alte obiective de vizitat în împrejurimi. În urma vizitei noastre, am realizat un film în satul Rîmetea (Torocko – denumirea în maghiară). Am încercat să abordăm aproape toate obiectivele turistice din Râmetea, inclusiv Piatra Secuiului.

Traseul turistic satul Rîmetea – Piatra Secuiului (Colții Trascăului)

Traseul Piatra Secuiului este un circuit cam de 4 ore. Cărarea urcă din Rimetea pe masivul Colții Trascăului, urmând marcajul Cruce Albastră. Ajuns in curmătură, spre dreapta poți merge pe traseul de creastă până în Colțești, satul învecinat. Vârful Piatra Secuiului (1128m) e spre stânga și ajungi cam in 15minute din curmătură. De acolo, urmând traseul Dungă Roșie, se coboară prin pădure, până înapoi în satul Rîmetea. Noi am parcurs acest traseu vara, în iunie, când vegetația era înflorită, ca în povești. Cei mai experimentați sau mai aventuroși, pot urca Piatra Secuiului și iarna.

Rimetea Alba, Coltii Trascaului, Piatra Secuiului, Rimetea, Rametea, Muntii Apuseni, Muntii Trascaului, traseu Piatra Secuiului, traseu Rimetea, Rimetea excursie, traseu usor Rimetea, traseu usor Piatra Secuiului

Despre valoarea cultural-istorică a satului Rîmetea

În trecut, Rîmetea, Râmetea sau Torocko (denumirea secuiască) era un oraș minier. Influențele mineritului au rămas imprimate pe arhitectura caselor. O mare parte dintre case sunt vopsite în alb și au o intrare în pivniță, din stradă. Această intrare era folosită la descărcarea minereului de fier sau a turtelor de fier (fier brut, cam de dimensiunea unui pepene roșu, obținut din prelucrarea minereului în topitorii, pregătit pentru vânzare).

Satul Rimetea vazut de pe Coltii Trascaului, satul Rimetea, Rimetea Alba, Coltii Trascaului, Piatra Secuiului, Rimetea, Rametea, Muntii Apuseni, Muntii Trascaului, traseu Piatra Secuiului, traseu Rimetea, Rimetea excursie, traseu usor Rimetea, traseu usor Piatra Secuiului

Până în 1876, Rîmetea era unul dintre cele 7 scaune secuiești din Ardeal, anume Scaunul Secuiesc al Arieșului. Casele albe sunt în mare parte adunate în jurul pieței centrale, în două șiruri: Șirul de Sus și Șirul de Jos. Acestea, dar și alte construcții și case din sat (ex: casele iobăgești), au fost restaurate cu sprijinul Fundației Transylvania Trust. Astfel, în 1999, satul Rimetea a primit distincția Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Pe anumite case se poate observa medalia care atestă construcțiile care au contribuit la obținerea acestui premiu.

Casele albe din Rimetea, au fost reconstruite după un incendiu din 1870. În urma acestuia, localnicii au construit Casa Pompierilor, în spatele Bisericii Unitariene. Pe unele porți se mai văd plăcuțe înfățișând diverse obiecte (scară, găleată, topor, furcă sau butoi), cu care respectivă gospodărie contribuia la efortul colectiv în caz de incendiu.

Dealuri inflorite in luna iuni in Rimetea, flori de camp, camp cu flori, Rimetea Alba, Coltii Trascaului, Piatra Secuiului, Rimetea, Rametea, Muntii Apuseni, Muntii Trascaului, traseu Piatra Secuiului, traseu Rimetea, Rimetea excursie, traseu usor Rimetea, traseu usor Piatra Secuiului, flora Romania

Aproximativ 200 de clădiri (case, grajduri, ateliere etc.) reprezintă moștenirea cultural-istorică a satului Rimetea. Stilul lor arhitectural este un amestec dintre stil secuiesc și german, tipic Ardealului. Aproape toate se pot vizita. Cel mai sănătos este să folosiți o hartă, precum cea de mai jos, într-o plimbare pe ulițele satului. Astfel veți găsi cea mai veche moară de apă funcțională, din Munții Apuseni, construită în 1752, cea mai veche casă iobăgească, construită în 1668 și restaurată în 2004, bazine de apă (vaioare) folosite pentru adăparea animalelor și în gospodării, izvoare și canale, Biserica Unitariană și Muzeul Etnografic din Rimetea.

Harta Rimetea, case vechi Rimetea, Harta Turistica Rimetea, harta obiective Rimetea, Coltii Trascaului, Piatra Secuiului, Rimetea, Rametea, Muntii Apuseni, Muntii Trascaului, traseu Piatra Secuiului, traseu Rimetea, Rimetea excursie, traseu usor Rimetea, traseu usor Piatra Secuiului

În Rîmetea soarele răsare de 2 ori

O particularitate a satului Rîmetea este faptul că aici „soarele răsare de 2 ori”. Privit din centru satului, după răsărit, soarele se ascunde temporar în spatele vârfului Piatra Secuiului. Ceva mai târziu, el reapare în curmătura prin care se urcă dacă mergi pe traseul de care vorbeam mai devreme.

Biserica Ortodoxa Rimetea, soarele rasare de 2 ori, rasarit dublu Rimetea, Rimetea Alba, Coltii Trascaului, Piatra Secuiului, Rimetea, Rametea, Muntii Apuseni, Muntii Trascaului, traseu Piatra Secuiului, traseu Rimetea, Rimetea excursie, traseu usor Rimetea, traseu usor Piatra Secuiului

Alte obiective turistice din zona Rîmetea

1. Circuitul și cascadele din CHEILE BORZEȘTI

Cheile Borzești sau Cheile Borzeștilor sunt situate lângă satul Buru, pe valea Arieșului. Cheile fac parte din Muntele Mare, subgrupă a Munților Apuseni, în apropiere de Cheile Turzii. Cheile Borzești sunt un obiectiv turistic mai puțin cunoscut din județul Cluj. Majoritatea turiștilor cunosc doar Cheile Turzii, în acea zonă.

Circuitul Cheilor Borzești este relativ sălbatic. Cărările sunt marcate și mergând pe circuit, poți vedea mai multe cascade. Acestea sunt grupate în partea inferioara si cea superioara a cursului de râu care străbate cheile. În zonele mai dificile au fost montate cabluri care te ajută să parcurgi mai ușor traseul. Partea inferioară a Cheilor Borzești se prezintă sub forma unui defileu îngust, cu pereți verticali, care amintesc de Cheile Galbenei din zona Padiș sau Cheile Rîmețului, în județul Alba.

2. CASCADA CIUCAȘ

Cascada Ciucaș se află pe cursul râului Hășdate, relativ aproape de locul de vărsare în Arieș. Este un loc de scăldat destul de cunoscut, in special pentru locuitorii din Turda si comuna Mihai Viteazu. Înainte sa formeze cascada Ciucaș, râul Hășdate trece prin Cheile Turzii.

Zona Buru, unde se găsesc cheile și cascada, e împânzită de trasee turistice marcate. Acestea leagă pe mai multe rute Cascada Ciucaș, Cheile Turzii si Cheile Borzeștilor.

3. CHEILE PLAIULUI

Cheile Plaiului este o rezervație naturală de tip geologic, din Munții Trascăului. Intrarea pe traseu se face de la ieșirea din satul Izvoarele, situat la 9km de Râmetea. Traseul durează aproximativ 2 ore dus-întors. Pentru a parcurge Cheile Plaului e nevoie de voință și puțină condiție fizică deoarece urcarea este abruptă. Din extremitatea superioară a cheilor, continuând pe marcajul cruce roșie, se poate ajunge pe Platoul Bedeleu, la Poarte Zmeilor sau la frumoasele cascade de la Pietrele Vorbitoare.

4. CETATEA COLȚEȘTI

Numită și Cetatea Trascăului, este situată în satul Colțești. Pe drumul spre Aiud, acesta este primul sat după Rîmetea, la 3,5km distanță. E atât de aproape încât poți merge pe jos din Rîmetea până la cetate. Cetatea de la Colțești este ridicată pe o culme stâncoasă la vest de satul Colțești. Din 1296 până astăzi, s-au păstrat doar zidurile și turnurile laterale, Încă nu a intrat in procese de restaurare. Dacă ruinele nu vă spun mare lucru, măcar reprezintă un pretext pentru o plimbare de aproximativ 2-3 ore din Rîmetea (10,6 km dus-întors)

Cetatea de la Coltesti, Muntii trascaului, toamna primavara

Cu ce rămâi după ce vizitezi satul Rîmetea și Piatra Secuiului?

Noi am stat 2 nopți, prima la o pensiune, iar a doua în gazdă pentru că nu erau camere disponibile (nu am făcut rezervare în avans). Mâncarea a fost foarte gustoasă, suficientă pentru cei mai înfometați călători, iar prețurile decente. Astăzi, majoritatea localnicilor trăiesc din turism, deci ca și număr de camere raportat la populație, Rîmetea stă foarte bine. Cu toate acestea, numărul de turiști care vin anual aici este în creștere, iar în perioadele de concedii și zile libere, sunt șanse să nu găsiți cazare în Rimetea. Dacă plănuiți să rămâneți peste noapte, ar fi indicat să vă asigurați că sunt suficiente locuri de cazare și chiar să vă faceți rezervare, pentru că este destul de aglomerat. Ca și opțiuni secundare de cazare există opțiuni în Colțești sau la ieșirea din Rimetea spre Buru.

Gandac verde pe floare roz in rimetea, Muntii Apuseni, Romania

Pentru noi, satul Rîmetea și Piatra Secuiului este un loc pitoresc și boem, încărcat de cultură și istorie, în care vom reveni cu plăcere, chiar și pentru perioade mai scurte. Voi ați fost in Rîmetea? Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut? Scrieți răspunsul într-un comentariu mai jos.

Fotografiile din albumul: 2019.06.07-11 – Rimetea & Scarisoara

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

The post Satul Rimetea & Piatra Secuiului din Munții Apuseni – obiective și trasee. De ce merita vizitate? appeared first on PlecațiDeparte.ro.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente