Tredecilog pentru tineri

  • Postat în Personal
  • la 17-04-2021 20:43
  • 23 vizualizări
Tredecilog pentru tineri
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe SPQR

   


Am notat un sumar în 13 puncte pentru tinerii care ar considera utilă o „foaie de parcurs”, în puncte cât se poate de concrete, pentru viața de zi cu zi, spre clar. Sunt trimiteri indirecte la câțiva autori tari: sf. Ioan Scărarul, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, în care poate sta refacerea noastră. 

Tredecilogul este un îndrumar cotidian care îi privește pe cei de până în 35 de ani, accesul lor la cunoaștere (absolut necesară), împletită cu disciplina duhovnicească, fără de care cunoașterea smintește – smerita cugetare a lui Ioan Scărarul, punctată de satisfacția dumiririi (Nae Ionescu), rosturile adevărului (Vulcănescu) și a unui corp apt să le susțină aspirațiile. Acest tredecilog este structurat pe trei etaje: amplasarea în real, atitudinea corectă și rosturile mele, ca om. Fără conștiința acestor trei paliere ne așteaptă sclavia vieții moderne și boala însingurării. Cu alte cuvinte, pentru o viață armonioasă și liberă, trebuie să lucrez la  conștiința poziționării mele în raport cu sinele, Adevărul și Țara. Acestea sunt componentele care definesc amplasarea corectă în realitate, restul este miraj. 

Cel de-al doilea etaj, al atitudinii corecte, se referă la postura mentală, la tipul de energetism, de voință, cu care operăm în real, ducând lucrurile până la capăt, între neam și Dumnezeu (destinațiile împlinirii personale, singurele în raport cu care pot avea o reală împlinire), dar pentru a putea duce această lucrare, trebuie să pot – motiv pentru care fac sport (deci voi arăta bine ca urmare a mișcării, nu pentru că mă iubesc pe mine însumi, ci pentru ca să pot lucra cu folos, pentru a mă putea dedica unei vocații, adică  celorlalți). Mișcarea aceasta, între neam și Dumnezeu nu e ușoară, trebuie făcută constant. Constanța este principala trăsătură a unui lider, este ceea ce face diferența dintre un om puternic și unul slab, dintre unul care-și cunoaște rosturile, dintre un învingător și toți ceilalți, care vor ajunge să fie dominați de alții, dintre un om cu credință adevărată și un căldicel. Iar astăzi, oamenii slabi sunt sclavi, nu doar că muncesc pentru alții, dar nici nu mai sunt liberi. Ce înseamnă să fiu liber? Înseamnă să fiu eu însumi! Condiția de a fi eu însumi, înseamnă să mă dăruiesc, nu să fiu înregimentat. Adică ceea ce fac să aibă ca scop un bine dincolo de interesul cuiva, al unei organizații anume. Singurul interes care primează este viața, iar viața se transmite prin neam (de unde și imperativul subordonat al comportării curate cu aproapele, femeie și bărbat, în orice relație).  

Ultimul etaj, al răspunsurilor la „ce sunt eu, ca om?” - se referă la răspunsul pe care mi-l dau singur la cum ce fac eu poate avea un sens, nu e pierdere de vreme, nu este risipire? Mă manifest ca om prin cunoașterea morală. Adică nu doar vreau să aflu informații, ci le pun în slujba celorlalți, îmi pasă, nu doar să fac bani în sine, caut să am grijă de Celălalt (mă mișc între neam și Dumnezeu). Banii în sine, competiția pentru bani, secătuiesc omul, îl înstrăinează de ceilalți și de sine, omul se ofilește. Simmel numește acest efect reificare, Marx alienare, Durkheim anomie, iar poporul înstrăinare. 

Înțelegem, din acest preambul, că credința este un factor important al raționalității, este și un element de utilitate, de integrare în armonia universală, ceea ce reprezintă poziționarea corectă în real. Fără credință nu avem acces la instrumentele practice ale ordinii personale și naționale: ascultarea, smerita cugetare, servirea adevărului. Este stupid să cred că pot dobândi singur ordinea (liniștea). Pot face bani, dar nu banii, interesul sunt lumea (liniștea). Lumea, puterea și liniștea sunt în bună măsură dincolo de ce se vede, iar cine înțelege acest lucru nu doar că va putea pricepe mai multe, dar va trăi și mai frumos (sănătos, în armonie cu restul lumii, oricât de nemulțumit ar fi de aceasta). 

Componentele tredecilogului sunt, deci: 

1.Ascultarea – „Ascultător este omul care a respins rânduiala de sine și urmează învățătorului” (Stăniloae în Sf. Ioan Scărarul) spre a mărturisi ce pot oferi

2.Smerita cugetare – mărturisirea (baza trezviei – luarea aminte la mine însumi prin silință;  tind spre starea de mereu rugăciune, cumpătare, învățare permanentă, necinstirea mea – Sf. Ioan Scărarul) 

3.Servesc Adevărul – îl mereu mărturisesc – prima îndatorire a unui intelectual (Vulcănescu) (îmi asum cunoașterea corectă, întemeiată)

4.Servesc Patria – o mereu mărturisesc (îmi asum inițiativa)

1-4 – reprezintă amplasarea în real: mă mișc între Dumnezeu și neamul meu, aici fiind și condiția găsirii adevărului (ajung la Adevăr prin adevărul neamului): „Veracitatea e cea dintâi și ultima obligație a unui intelectual. ...

Și în acest cuget vreau să mor! ...

Unde sunt concesiunile făcute acelora cari înșelaseră nădejdile Neamului românesc?

Unde e altceva decât grija scrupuloasă de Țara mea, cu renunțarea la veleitățile ființei mele individuale?” (Vulcănescu)

5.Înainte de a începe ceva mă documentez (teoretic și factual, adică citesc ce s-a mai scris, mă interese despre fapte) 

6.Sunt constant în tot ceea ce fac

7.Nu las lucrurile neterminate

8.Gândesc legând lucrurile, fac conexiuni citind și confruntând lectura cu realitatea

9.Împărtășesc (cresc respectând și dăruind, altfel voi încremeni în propria autoadmirație)

10.Mereu caut tehnici de a-mi îmbunătăți performanțele motrice, intelectuale, sufletești prin care pot crește (mișcându-mă între Dumnezeu și Neamul meu)

11.Mens sana in corpore sano

5-11– circumscriu atitudinea corectă 

12.Omul este ființă prin cunoaștere (ființă cunoscătoare; omul se dumirește – Nae Ionescu)

13. Omul este ființă prin grijă (cunoașterea subordonată problemelor, asumării acestora)

12-13 – răspund la întrebarea Ce este omul?

Program concret: 

-Mă rog/citesc patristică, Biblia, Psalmii 

-Fac sport zilnic (sportul nu se face în sine, și nu cu comoditate, acesta fiind un mijloc)

-Mă hrănesc rațional (fără dulciuri, energizante artificiale, făinuri albe, țin post)

-Citesc literatura de specialitate clasică și contemporană, fixând cunoștințele (fișând – îmi pun probleme în scris)

-Citesc/consult/vizitez expoziții de artă, beletristică, hărți și atlase – zilnic (fixez informația în geografia aferentă; o țară are un teritoriu; unde și când a avut loc un fenomen? Care este originea lui istorică, geografică ...?, sunt întrebări fundamentale, care ne diferențiază de animale)

-Exersez o limbă străină (asigură contactul cu cultura universală, nu stau „cu capul în sac”)

-Îmi pun probleme în scris – reflectez, nu doar mă uit la televizor („mă uit” la idei, pe care le culeg din cărți)


Așa cum țările care se respectă, au instrumente geopolitice privind situational awareness (conștiința situațională și amplasarea corectă în real), acest tredecilog are același rost, numai că la nivel personal. 


Doamne ajută!