fragment din volumul „Călătorind prin istorie, alături de strămoși”; detalii la finalul articolului.
Sibiul (Hermannstadt în limba germană) era unul dintre cele mai importante centre comerciale din Transilvania în secolele XVIII-XIX. Numeroși meșteșugari și comercianți veneau aici din întregul Imperiu Habsburgic, atrași de oportunitățile profesionale pe care orașul le oferea. Printre cei care și-au părăsit locurile natale și s-au stabilit la Sibiu s-a numărat Stephan Marschall, născut în ultimii ani ai secolului al XVIII-lea (în jur de 1797) în orașul Eisenstadt, care astăzi este capitala land-ului austriac Burgenland. Maghiarii numeau orașul Kismarton, iar aici își avea reședința familia nobiliară Esterházy. Eisenstadt înseamnă în limba germană „orașul fierului”, numele venind de la minele de fier aflate în munții din preajma orașului.
Centrul orașului Eisenstadt și palatul familiei Esterházy (cca. 1800)La momentul nașterii lui Stephan Marschall, Eisenstadt era un orășel înfloritor, unde, la curtea familiei Esterházy, locuise până de curând, timp de peste două decenii, celebrul compozitor Joseph Haydn. Această perioadă de înflorire a luat însă sfârșit la scurt timp. În 1809, când Stephan Marschall se afla în primii ani ai adolescenței, Eisenstadt a fost ocupat pentru scurtă vreme de trupele lui Napoleon, iar după acest eveniment familia Esterházy a început să aibă probleme financiare grave, care au afectat viața întregului oraș. Probabil că această decădere a orașului a fost motivul pentru care Stephan Marschall a decis să părăsească Eisenstadt-ul natal.
Momentul exact al emigrării sale și motivul care l-a făcut să aleagă Sibiul nu sunt cunoscute. Venirea sa în Transilvania a avut loc înainte de octombrie 1841, când soția sa, Maria, a murit, la Sibiu, de scarlatină, având doar 28 de ani. După doar trei luni și jumătate, în februarie 1842, Stephan Marschall s-a recăsătorit, cu Maria Fink, văduvă și ea. Actul de căsătorie oferă câteva amănunte despre cei doi miri: Stephan avea 45 de ani și era „hangiu în pădurea orașului”, Maria era cu 20 de ani mai tânără decât noul ei soț, iar amândoi erau de religie romano-catolică. „Pădurea orașului” este Dumbrava, numită de sași Jungen Wald.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Sibiu existau doar două hanuri. Cererea era destul de mare, astfel că în perioada următoare au apărut și altele. Probabil cel mai cunoscut era Waldwirtshaus (Hanul din pădure), numit mai târziu de români Hanul Dumbrava. Se afla în proprietatea orașului Sibiu, fiind închiriat hangiilor, care îl administrau și exploatau, plătind în schimb chirie municipalității. Timp de peste două decenii, Waldwirtshaus a fost închiriat lui Stephan Marschall.
Pe pajiștea din fața hanului exista un stejar multisecular. Aici, în 1852, a avut loc o mare serbare prilejuită de vizita împăratului Franz Joseph la Sibiu. După acest eveniment, sașii se strângeau în fiecare an în jurul „Stejarului Împăratului” cu ocazia sărbătorii lunii mai, Maifest. Îmbrăcați în costume populare, ei petreceau dansând pe muzică de fanfară. Tradiția a luat sfârșit în 1881, când stejarul a fost distrus de un incendiu.
Serbare de Maifest la „Stejarul Împăratului”În zona de dincolo de Poarta Cisnădiei, spre han, se dezvoltase, începând de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, un cartier nou, numit Josefstadt (Cartierului Iozefin). Împăratul Iosif al II-lea acordase scutire de taxe pe zece ani celor care se așezau în noul cartier, astfel că multe persoane mai sărace își construiseră case aici. Josefstadt este numele sub care a fost cunoscut o vreme hanul, în vremea în care a fost administrat de Stephan Marschall. Sub această denumire apare într-o publicație din 1862, la categoria „case pentru oaspeți, cafea și biliard”. În același an, Stephan Marschall a murit, având, conform actului de deces, 71 de ani, iar după un an a decedat și cea de-a doua sa soție. Amândoi au fost înmormântați în cimitirul catolic din Sibiu. Sub administrarea lui Stephan Marschall, hanul din pădurea Dumbrava a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din oraș.
Hanul din pădurea Dumbrava (1916)Andrei Popescu
Bibliografie:
Arhivele Naționale ale României. Serviciul Județean Sibiu, Colecția
registrelor de stare civilă, Sibiu, dosare 32/1836-1849;
33/1850-1857; 34/1857-1863; 81/1837-1846; 95/1856-1873.
Idem, Magistratul oraşului și scaunului Sibiu. Seria actelor
financiar-contabile și de impunere, dosare 195; 211.
„Der Siebenbürger Bote”, nr. 102, 31 decembrie 1841.
Großes Adreßbuch des Handels-, Fabrik- und Gewerbstandes von
Ungarn, Siebenbürgen, Banat, Croatien, Slavonien, Siebenbürgische-,
Croatische-, Slavonische- Militärgrenze, Gallizien, Dalmatien. Mit
Handelsgeographie, Register der Orte, Fabrikate und Produkte,
Verlag von C. Leuchs & Comp., Nürnberg, 1862.
Otto AULL, Eisenstadt. Ein Führer durch seine Geschichte und
Kunst, Burgenländisches Landesmuseum, Eisenstadt, 1931.
Martin HOCHMEISTER, Sibiu – 1790. Primul ghid turistic din
România, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj, 2007.
Kurt KLEMENS, Hanul Dumbrava și Groapa Leilor. Istorie și
istorioare din Sibiu, Editura Honterus, Sibiu, 2013.
K. KÜHNE, Eisenstadt. 300 Jahre Freistadt,
Burgenländisches Landesmuseum, Eisenstadt, 1948.
Emil SIGERUS, Cronica orașului Sibiu 1100-1929, Editura
Imago, Sibiu, 1997.
Acest articol reprezintă un fragment din volumul „Călătorind prin istorie, alături de strămoși”, o incursiune în viața oamenilor obișnuiți din secolele XVIII-XX. Cititorul cărții va putea vedea istoria prin ochii unor țărani, preoți, învățători, negustori și meșteșugari din Muntenia, Oltenia, Transilvania și nu numai. Volumul poate fi cumpărat exclusiv din librăria online PrintOneBook, accesând adresa: https://printonebook.com/product/calatorind-prin-istorie-alaturi-de-stramosi-povesti-cu-tarani-preoti-invatatori-negustori-si-mestesugari-din-secolele-xviii-xx/.
„Oameni și locuri din trecut” este un blog partener al proiectului „Scriem istoria ta”. Puteți solicita realizarea unor articole pe teme de interes pentru dvs. (atâta timp cât ele se potrivesc cu tematica blogului) folosind formularul de contact de pe site-ul scriemistoriata.com. Dacă doriți să sprijiniți blogul, o puteți face cumpărând cărțile „Călătorind prin istorie, alături de strămoși” sau „Petre P. Carp la Țibănești” și achiziționând e-book-ul „How to Find Your Ancestors from Bucharest”. Detalii despre aceste volume puteți afla dând click pe imaginile de mai jos. Puteți, de asemenea, să împărtășiți articolele cu prietenii sau rudele dvs., ajutând astfel blogul să ajungă la cât mai multe persoane. Vă mulțumim!