Cozonac cu nuca si mac -Walnuts and poppyseed sweet bread

  • Postat în Life
  • la 21-04-2025 05:48
  • 14 vizualizări
Cozonac cu nuca si mac -Walnuts and poppyseed sweet bread
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Dea's Cakes

Dragii mei , imi place cozonacul dar imi place si mirosul de cozonac in casa. Favoritul meu este cel cu mac , asa deci, de cate ori am timp pun de cate un cozonac .
Mai jos va voi spune de ce avem nevoie si va voi spune cum il fac eu.

Ingrediente pentru 3 cozonaci:Aluat:
1,5kg faina
6 galbenusuri
un praf de sare
750 ml lapte
300 ml ulei 
3 pliculete de drojdie(putin lapte+ o lingurita de zahar, pentru a dizolva)
esenta de vanilie
coaja de lamaie
coaja de portocala
300 ml apa minerala.

Umplutura de nuca:
400gr nuca macinata
8 linguri zahar
4 albusuri

Umplutura de mac:
200 gr mac macinat
100 ml lapte
6 linguri zahar

un ou pentru uns cozonacii.

MOD DE PREPARARE:
Intr-un bol punem faina cernuta, esentele, coaja de lamaie si portocala, galbenusurile le punem intr-un bol si le frecam cu sare.
Intr-un pahar punem drojdia cu putin lapte cald si o lingurita de zahar, lasam deoparte pana creste, cateva minute doar.
Incalzim laptele pana putem tine degetul in el , adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva.
Incepem framantarea cozonacului prin adaugarea galbenusurilor peste faina si drojdia dizolvata. incepem sa mixam adaugand laptele si apa minerala, un pic cate un pic.
la final adaugam uleiul pe rand si framantam pana cand aluatul se se desprinde de pe bolul mixerului.
Eu folosesc doar mixerul pentru framantare.
Lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul, acoperit cu un prosop.

Umpluturi:
Incepem cu umplutura de mac pana cozonacul dospeste.
Punem laptele cu 4 linguri de zahar la fiert, cand laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam incontinuu pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Eu termin umpluturile chiar cand fac cozonacul.

Impartim aluatul in 3 parti egale, pentru 3 cozonaci.
Pentru ca el l-am impletit in 3 fiecare bucata de aluat am mai impartit-o inca in 3 , daca voi il impletiti in doua atunci impartim doar in 2.
Acum facem umplutura de nuca. 
Batem 4 albuse spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana nu mai cade jos de pe tel apoi adaugam nuca si amestecam cu o spatula.
La umplutura de mac facem la fel, 2 albusuri batute spuma cu un praf de sare, se adauga 2 linguri de zahar si se mixeaza pana devine o compozitie lucioasa, se amesteca cu macul fiert.
Intindem fiecare parte, punem umplutura, rulam si apoi impletim.



Punem in tava si mai lasam la dospit inca 30-40min.



Ungem cu ou si dam la cuptor,  la 170 de grade incalzit in prealabil, timp de 50 min.





 

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente