
Dragii mei , imi place cozonacul dar imi
place si mirosul de cozonac in casa. Favoritul meu este cel cu mac
, asa deci, de cate ori am timp pun de cate un cozonac .
Mai jos va voi spune de ce avem nevoie si va
voi spune cum il fac eu.
Ingrediente pentru 3
cozonaci:Aluat:
1,5kg faina
6 galbenusuri
un praf de sare
750 ml lapte
300 ml ulei
3 pliculete de drojdie(putin lapte+ o
lingurita de zahar, pentru a dizolva)
esenta de vanilie
coaja de lamaie
coaja de portocala
300 ml apa minerala.
Umplutura de nuca:
400gr nuca macinata
8 linguri zahar
4 albusuri
Umplutura de mac:
200 gr mac macinat
100 ml lapte
6 linguri zahar
un ou pentru uns cozonacii.
MOD DE PREPARARE:
Intr-un bol punem faina cernuta, esentele,
coaja de lamaie si portocala, galbenusurile le punem intr-un bol si
le frecam cu sare.
Intr-un pahar punem drojdia cu putin lapte
cald si o lingurita de zahar, lasam deoparte pana creste, cateva
minute doar.
Incalzim laptele pana putem tine degetul in
el , adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva.
Incepem framantarea cozonacului prin
adaugarea galbenusurilor peste faina si drojdia dizolvata. incepem
sa mixam adaugand laptele si apa minerala, un pic cate un
pic.
la final adaugam uleiul pe rand si framantam
pana cand aluatul se se desprinde de pe bolul mixerului.
Eu folosesc doar mixerul pentru
framantare.
Lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza
volumul, acoperit cu un prosop.
Umpluturi:
Incepem cu umplutura de mac pana cozonacul
dospeste.
Punem laptele cu 4 linguri de zahar la
fiert, cand laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam
incontinuu pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Eu termin umpluturile chiar cand fac
cozonacul.
Impartim aluatul in 3 parti egale, pentru 3
cozonaci.
Pentru ca el l-am impletit in 3 fiecare
bucata de aluat am mai impartit-o inca in 3 , daca voi il impletiti
in doua atunci impartim doar in 2.
Acum facem umplutura de nuca.
Batem 4 albuse spuma cu un praf de sare,
adaugam zaharul si mixam pana nu mai cade jos de pe tel apoi
adaugam nuca si amestecam cu o spatula.
La umplutura de mac facem la fel, 2 albusuri
batute spuma cu un praf de sare, se adauga 2 linguri de zahar si se
mixeaza pana devine o compozitie lucioasa, se amesteca cu macul
fiert.
Intindem fiecare parte, punem umplutura,
rulam si apoi impletim.

Punem in tava si mai lasam la dospit inca
30-40min.

Ungem cu ou si dam la cuptor, la 170
de grade incalzit in prealabil, timp de 50 min.

