
Dragii mei imi place cozonacul
foarte mult si cel cu nuca, dar preferatul meu este cel cu
mac.
Daca doriti si alte retete de
cozonac , va invit sa cautati pe blog , caci mai am
cateva.
De data aceasta am adaugat apa
minerala in aluat. Sa va spun ce ne trebuie si cum am
facut.
INGREDIENTE ALUAT:(2
cozonaci)
4 galbenusuri
un praf de sare
1 kg faina
esenta de rom
esenta vanilie
esenta lamaie( sau coaja de lamaie
si portocala daca doriti)
10 linguri zahar
200ml ulei
2 plicuri de drojdie +200ml apa
calda+o lingurita de zahar
250ml lapte cald
350 ml apa
minerala
UMPLUTURA:
4 albusuri
un praf de sare
400 gr nuca
macinata
4 linguri de
zahar.
Mai avem nevoie de un ou pentru
uns.
MOD DE PREPARARE:
Punem intr-un bol faina cernuta,
esente si coaja de lamaie si portocala.
Galbenusurile le frecam cu
sare intr-un bol.
Drojdia cu apa calda si
zaharul se pun intr-un pahar , se ameste si se lasa la crescut
cateva min.
Laptele se amesteca cu zaharul si
se incalzeste la microunde cateva secunde, apoi amestecam pana se
topeste zaharul.
Se incepe framatarea prin adaugarea
galbenusurilor si a drojdiei. Laptele se adauga treptat si se
framanta, in continuare se adauga apa minerala. Depinde de ce fel
de faina folositi , daca puneti apa mineraa mai multa sau mai
putina.
Framantarea continua prin adaugarea
uleiului putin cate putin, dupa fiecare tura de ulei se framata
pana se incorporeaza. Se lasa aluatul la dospit , acoperit cu un
prosop pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:
Cele 4 albusuri se bat spuma cu un
praf de sare, se adauga zaharul si mixam pana avem o bezea lucioasa
care nu cade , iar la final adaugam nuca si amestecam cu o
spatula.
Aluatul se imparte in doua parti,
acestea la randul lor se mai imparte inca o data in doua, ca sa
avem 2 cozonaci.
Luam o parte si o intindem , punem
1/4 din compozitia de nuca si rulam. Procedam la fel si cu cealalta
parte.


La fel procedam si cu celalalt
cozonac, si mai lasam la dospit cam 45 min.
Ungem cu ou si dam la cuptor. II
coacem la 170 de grade celsius, in cuptorul preincalzit in
prealabil, timp de 40-50 min.

