Kurtos Kalacs- cozonac secuiesc sau cosuri de
fum . Este un preparat alimentar specific sud-estului
Transilvaniei. Atât sașii din Țara Bârsei, cât și
secuii din județul
Covasna revendică originea acestui preparat vechi de mai multe
secole. În întreaga Românie, acest preparat a devenit cunoscut abia
după căderea regimului comunist, când brutari secui (cei mai mulți
din județul Covasna) au dezvoltat cu succes afaceri proprii și l-au
răspândit în toată România (de unde și denumirea de „colac
secuiesc”). Cozonacul secuiesc este un produs foarte popular la
sărbători, festivaluri și târguri.
(Wikipedia)
M-am inspirit din reteta Leoaicei, Clementina de
pe Bucataras. ro
INGREDIENTE:( 2 colaci mai
mari)
500 gr faina
50 gr praf budinca vanilie
un plic de drojdie(7 gr)
150 gr zahar
50 ml ulei
20 de gr untura
o lingurita sare
200 ml lapte
nuca macinata
zahar
scortisoara
MOD DE PREPARARE:
Dizolvam drojdia cu o lingurita de zahar si
putin lapte caldut. Se lasa 10 minute pana creste. Faina se
amesteca cu praful de budinca, se adauga uleiul, maiaua, untura si
restul de lapte unde am dizolvat zaharul si sarea. Se face un aluat
care se framanta bine si se lasa la crescut 45 de minute. Dupa ce a
crescut se imparte aluatul si se intinde foaie, care se taie fasii.
Lemnul pe care punem fasiile il ungem cu putin ulei si incepem sa
punem fasiile de aluat.
Se coc afara la jar lin cam 20 min invartindu-se
continuu. Ii ungem cu miere sau sirop de zahar si ii tavalim prin
zahar, nuca, scortisoara.
Daca ii faceti in casa la cuptor, puneti staniol
pe doze de bere, ungeti-le cu putin ulei si coaceti in cuptorul
preincalzit la 170 celsius, pentru 30 -40 min. Dupa ce s-au copt si
sunt inca fierbinti ungeti cu miere sau sirop de zahar si presarati
zahar, nuca, scortisoara.
KURTOS KALACS
Is a spit cake specific to Hungarians from
Transylvania, more specifically the Székelys. Originally popular in
the Hungarian-speaking regions of Romania, more predominantly the
Székely Land, it became popular in both, Hungary and Romania.The
first written record dates back to 1679 and was found in the
village of Úzdiszentpéter (now Sânpetru de Câmpie), while the first
recipe appears in a manuscript cookbook dated in 1781. Earlier a
festive treat, now it is part of everyday consumption(
Wikipedia)
INGREDIENTS:
500 gr flour
500 gr flour
50 gr vanilla pudding
powder
1 sachet of yeast (7
gr)
150 gr sugar
50 ml oil
20 gr of lard
a teaspoon of
salt
200 ml milk
ground walnut
sugar
cinnamon
PREPARATION:
Dissolve the
yeast with a teaspoon of sugar and 2 TBSP of warm milk. Leave for
10 minutes until it grows. Mix the flour with the pudding powder,
add the oil, growth yeast, lard and the rest of the milk where we
dissolved the sugar and salt. Make a dough that kneads well and
leave to rise for 45 minutes. After it has risen, divide the dough
and stretch it on a sheet, which is cut into strips. We grease the
wood on which we put the strips with a little oil and we start to
put the dough
strips.
Bake
outside on bbq , on low heat for about 20 minutes but you have to
roll them continously. Grease them with honey or sugar syrup and
roll them in sugar, walnuts,
cinnamon.
If you make them at home in
the oven, put foil on cans of beer, grease them with a little oil
and bake in the preheated oven at 170 Celsius, for 30 -40 min. When
they are baked and still hot, grease with honey or sugar syrup and
sprinkle with sugar, walnuts,
cinnamon.