Un recent studiu francez arată că anumiți emulsificatori alimentari ar putea crește riscul de diabet de tip 2, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri și a revizui reglementările privind aditivii alimentari.
Alimentele ultra-procesate și riscurile pentru sănătateÎn Europa și America de Nord, adulții obțin între 30% și 60% din aportul lor caloric din alimente ultra-procesate. Cercetările epidemiologice tot mai numeroase indică faptul că un consum mai mare de astfel de alimente este asociat cu riscuri crescute de diabet și alte boli metabolice. Emulgatorii (emulsifianții) sunt printre cei mai folosiți aditivi, fiind adăugați în alimente procesate și ambalate, cum ar fi prăjituri, biscuiți, iaurturi, înghețată, ciocolată, pâine, margarină, sosuri și mâncaruri ready to eat sau destinate preparării rapide la microunde. Aceștia îmbunătățesc aspectul, gustul și textura produselor și prelungesc durata de valabilitate. Printre aceste substanțe cu rol emulsifiant întâlnim mono- și digliceridele acizilor grași, caragenan, amidon modificat, lecitină, fosfați, celuloze, gume și pectină.
Cercetarea inovatoare din FranțaPentru prima dată la nivel mondial, o echipă de cercetători francezi a studiat relația dintre aportul alimentar de emulsifianți și riscul de a dezvolta diabet de tip 2 într-un studiu amplu pe populația generală. Studiul a analizat datele a 104.139 de adulți din Franța (vârsta medie de 43 de ani; 79% femei) care au participat la studiul web-cohortă NutriNet-Santé între 2009 și 2023.
Participanții au completat cel puțin două zile de înregistrări alimentare, colectând informații detaliate despre toate alimentele și băuturile consumate și mărcile comerciale ale acestora. Aceste înregistrări au fost repetate la fiecare șase luni timp de 14 ani și au fost comparate cu baze de date pentru a identifica prezența și cantitatea de aditivi alimentari (inclusiv emulgatori) din produsele consumate. Analizele de laborator au oferit date cantitative, permițând măsurarea expunerii cronice la acești emulgatori în timp. Pe parcursul urmăririi, participanții au raportat dezvoltarea diabetului (1056 de cazuri diagnosticate), iar rapoartele au fost validate folosind o strategie multi-sursă (inclusiv date despre utilizarea medicamentelor pentru diabet). Au fost luați în considerare mai mulți factori de risc bine cunoscuți pentru diabet, inclusiv vârsta, sexul, greutatea (IMC), nivelul de educație, istoricul familial, fumatul, alcoolul și nivelurile de activitate fizică, precum și calitatea generală a dietei (inclusiv aportul de zahăr).
Rezultatele studiului și implicațiile acestoraDupă o medie de șapte ani de urmărire, cercetătorii au observat că expunerea cronică la următorii emulsifianți a fost asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2:
Caragenan (total caragenan și E407; risc crescut cu 3% per increment de 100 mg pe zi) Fosfat tripotasic (E340; risc crescut cu 15% per increment de 500 mg pe zi) Esteri diacetiltartarici ai mono- și digliceridelor acizilor grași (E472e; risc crescut cu 4% per increment de 100 mg pe zi) Citrat de sodiu (E331; risc crescut cu 4% per increment de 500 mg pe zi) Gumă guar (E412; risc crescut cu 11% per increment de 500 mg pe zi) Gumă arabică (E414; risc crescut cu 3% per increment de 1000 mg pe zi) Gumă xantan (E415; risc crescut cu 8% per increment de 500 mg pe zi)Acest studiu constituie o explorare inițială a acestor relații și sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili legături cauzale. Cercetătorii au menționat câteva limitări ale studiului, cum ar fi predominanța femeilor în eșantion, un nivel de educație mai ridicat decât populația generală și comportamente generale mai sănătoase în rândul participanților la studiul NutriNet-Santé. Prin urmare, este necesară prudență la extrapolarea concluziilor la întreaga populație franceză.
Studiul este totuși bazat pe un eșantion mare și cercetătorii au ținut cont de un număr mare de factori care ar fi putut conduce la o părtinire confuză. De asemenea, au folosit date unice și detaliate privind expunerea la aditivi alimentari, până la numele comercial al produselor industriale consumate. În plus, rezultatele rămân consistente prin diverse analize de sensibilitate, ceea ce le consolidează fiabilitatea.
Mathilde Touvier, director de cercetare la Inserm, și Bernard Srour, profesor junior la INRAE, autorii principali ai studiului, explică: „Aceste descoperiri provin dintr-un singur studiu observațional pentru moment și nu pot fi folosite de sine stătător pentru a stabili o relație cauzală. Ele trebuie replicate în alte studii epidemiologice la nivel mondial și completate cu studii toxicologice și experimentale intervenționale pentru a developa mai bine mecanismele care leagă acești emulsifianți alimentari și apariția diabetului de tip 2. Cu toate acestea, rezultatele noastre reprezintă elemente cheie pentru a îmbogăți dezbaterea privind reevaluarea reglementărilor în jurul utilizării aditivilor în industria alimentară, pentru a proteja mai bine consumatorii.”
În următoarele etape, echipa de cercetare va analiza variațiile unor markeri sanguini și microbiota intestinală legate de consumul acestor aditivi, pentru a înțelege mai bine mecanismele subiacente. De asemenea, va studia impactul mixturilor de aditivi și potențialele efecte cocktail. Vor colabora și cu toxicologi pentru a testa impactul acestor expuneri în experimente in vitro și in vivo, pentru a aduna mai multe argumente în favoarea unei legături cauzale.
Referință:“Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study” de Clara Salame, Guillaume Javaux, Laury Sellem, Emilie Viennois, Fabien Szabo de Edelenyi, Cédric Agaësse, Alexandre De Sa, Inge Huybrechts, Fabrice Pierre, Xavier Coumoul, Chantal Julia, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Léopold K Fezeu, Serge Hercberg, Mélanie Deschasaux-Tanguy, Emmanuel Cosson, Sopio Tatulashvili, Benoit Chassaing, Bernard Srour și Mathilde Touvier, mai 2024, The Lancet Diabetes & Endocrinology. DOI: 10.1016/S2213-8587(24)00086-X